2009. október 15-én kerül sor a Szeretem Budapestet Mozgalom (SzeBu) szervezésében a Messer Hungarogáz Kft. aktív együttműködésével az immár szokásos, több korábbi állomás (Nagykörút, Rókus Kórház, Erzsébet-híd) után megrendezendő aktuális őszi falfirka-mentesítési akcióra.

Budapest Másként

Budapest Másként - Falfirka-mentesítési akció a Lánchídon


Ezúttal a Lánchíd – mint Budapest emblematikus műtárgya, jelképe és mint a Világörökség része – megszépítését tűztük ki célul: a SzeBu és a Podmaniczky Páholy az akciót Podmaniczky báró emlékének ajánlja, aki a Fővárosi Közmunkák Tanácsa elnökeként 1873 és 1905 között tevékeny részt vállalt a főváros fejlesztésében. A résztvevők a báró emléke előtt tisztelegnek ezen a napon a felújított Lánchíd Palota ( egykor a Fővárosi Közmunkák Tanácsa épülete) homlokzatán elhelyezett emléktáblánál.

Várjuk az önkéntesek jelentkezését!

A Szeretem Budapestet Mozgalom és a Messer Hungarogáz Kft. a falfirka-mentesítésben társadalmi összefogást kezdeményez, civil szervezetek meghívásával, közéleti személyiségek, hírességek bevonásával. Az esemény azokat a budapestieket kívánja egyesíteni, akik büszkék a fővárosunkra és olyan élhető és folyamatosan fejlődő regionális fővárost szeretnének, amely versenytársa Európa bármely nagyvárosának.

Ha Ön is közéjük tartozik, jöjjön és segítsen!

A civil kezdeményezéssel kapcsolatban eddig többek között az alábbi szervezetek jelezték részvételi szándékukat: Ág Alapítvány, Fővárosi Cigány Önkormányzat, Építész Klub Budapesti Műszaki Egyetem, Budapesti Városvédő Egyesület, Podmaniczky Páholy, British American Tobacco, CB Richard Ellis.

A program

9:30 órakor sajtótájékoztatót tart Bojár Iván András, a Mozgalom elnöke, illetve Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója. Az akcióban résztvevő Podmaniczky Páholy báró Podmaniczky Frigyes emléke előtt tiszteleg 10 órától, a felújított Lánchíd Palota emléktáblájánál.

10 órakor megkezdődnek a tisztítási munkálatok számos civil szervezet, cég és magánszemély – többek között, a Fair Station Kft., a Fővárosi Cigány Önkormányzat, a Podmaniczky Páholy, a Budapesti Városvédő Egyesület, az OCTOGON architecture&design magazin, Pataki Ági, Hanzély Ákos, stb. – részvételével. A Dunára és környezetünkre való tekintettel a falfirka-mentesítési munkálatok, így a korlátok és kőfelületek letakarítása környezetkímélő technológiával történik. A Messer olyan speciális szárazjeges felülettisztítási technológiát biztosít, amellyel a Világörökség részét képező műemlék kőfelületét is megóvjuk.

Időpont:
2009. október 15., csütörtök, 9:30 órától – 14:00 óráig

Helyszín:
Budapest, Lánchíd és környéke

Gyülekező:
09:15, Lánchíd budai északi hídfő (Fő utca felé eső oldalon, a Lánchíd Palota és az Oroszlán szobor közötti részen)

Program:
09:30- 10:00
Sajtótájékoztatót tart Bojár Iván András, a SzeBu elnöke, valamint Bohner Zsolt a Messer ügyvezető igazgatója a Lánchíd Palota Széchenyi Szalonjában

10:00
Tisztelgés Podmaniczky Frigyes emléke előtt a Lánchíd Palota emléktáblájánál – Beszédet mond a Podmaniczky Páholy nevében Ráday Mihály, a Városvédő Egyesület elnöke

10:00
Falfirka-mentesítési munkálatok az FKF Zrt., Market Zrt., Tisztaváros Kft., az Ifotech Kft., a Messer Hungarogáz Kft. és a Fair Station Kft. részvételével

Mobil fotókiállítás – Budapest másként!

A falfirka-mentesítés helyszínén egy fotósorozat kiállításával szeretnénk elgondolkodtatni a városlakókat a graffiti szerepével kapcsolatban. A városban nagyon sok falfirka, azaz „tag” található, amelyek esztétikailag rontják a város összképét, komoly anyagi károkat okoznak a budapestieknek. Azonban egy legális felületen, igényesen elkészített rajz, egy street art irányzat egész más nézőpontba helyezi a graffitisek, illetve alkotásaik megítélését. Kortárs képzőművészet?

Ezt a gondolatiságot követve egy művészi fotós néhány budapesti kiemelt építészeti, kulturális középületekről igényes, „művészi” képeket készít, amelyeken graffitik láthatóak. A fotókat esztéták, illetve közéleti személyek gondolatindító megjegyzésével, véleményével együtt az esemény napján a helyszínen is megtekinthetik.

A későbbiekben a fotók Budapest különböző kulturális központjaiban kapnak helyet.

További információ:
Café PR Kft., Takács Anikó, tel: 06 1 880 3089; mobil: 06 20 391 5167
SzeBu,e-mail: info@szeretembudapestet.hu