Ismeretlenek tucatnyi falfirkát festettek a nemrég felújított Szabadság hídra. Ősszel civilek és a rendőrség összefogásával több százmilliós program indul a budapesti graffitik ellen. A hidat egyébként speciális festék védi, a firkákat egyszerűen lemossák majd. A Figyelőnet cikke a Szeretem Budapestet Mozgalom céljairól.

Tíz fotó érkezett a minap szerkesztőségünkbe, mellé felháborodott levél a rongálásról. A képeket továbbküldtük a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek (FKF), hogy azok alapján becsüljék meg, mekkora kár keletkezett, és hogyan lehet a graffitiktől megszabadítani a főváros egyik legszebb hídját.

A Szabadság hídon lévő falfirkákat igen egyszerűen el lehet távolítani, a híd ugyanis a felújítás során úgynevezett antigraffiti bevonatot kapott – válaszolta az FN-nek az FKF sajtóirodája. Egy speciális oldószerrel a graffitik gyakorlatilag a festék megsértése nélkül egyszerűen, minimális költséggel lemoshatók.

Ehhez persze korábban kellett rá többet költeni, hiszen az antigraffiti bevonat drágább a hagyományos festéknél. A firkák eltávolításához nincs szükség a híd, illetve annak egyes részeinek átfestésére. A cég egyébként évi 25 millió forintot kap a falfirkák eltávolítására – közölte a közterület-fenntartó.

A Szeretem Budapestet Mozgalom áttörést vár a firkák elleni harcban egy ősszel induló, 360 millió forintos programtól. Egy pályáztatás után megbízott cég felméri és dokumentálja Budapest összes falfirkáját, az adatbázis alapján pedig a rendőrség indít akciót a graffitisek kézre kerítésére. A BRFK ifjúságvédelmi alosztályán egyébként folyamatosan foglalkoznak a kérdéssel, és létezik egy adatbázis, amelyben a „mániákus” firkálók szerepelnek – mondta el az FN-nek a mozgalom titkára.

A civilszervezet azt szeretné elérni, hogy a Btk. módosítása után a falfirkás ügyeket össze lehessen vonni: most ugyanis csupán rongálásnak minősül, a büntetési tételt pedig az okozott kár alapján állapítják meg. A rendőrség grafológus bevonásával vizsgálja a feliratokat – ugyanis ezek a legtöbbször az elkövető szignója vagy egy banda jele -, és ha sikerül az ügyeket összevonni, egy-egy elkövetőre egész „tevékenységét” rá lehet majd bizonyítani. Ennek megfelelően a büntetés is jóval komolyabb lesz.