A Szeretem Budapestet Mozgalom nem érti, ha az IRM (alábbiakban is olvasható) közleménye szerint ennyire jól tudja, mit kell, mit kellene tenni kisebb súlyú ügyekben a hatékonyság növelése érdekében, miért tétlenkedik, amikor elvileg létezik egy általa kidolgozott falfirka cselekvési program. Hol van ez a program? Budapest erről semmit sem tud. Vagy eltitkolták eddig, vagy egyáltalán el sem készült.

A Szeretem Budapestet Mozgalom nem érti, milyen segítséget nyújtott az IRM és a kormány, mert az IRM nem vette fel a kapcsolatot a Szeretem Budapestet Mozgalommal; sem mi, sem a Lát-Kép Egyesület – a falfirka elleni fellépésben összefogó két egyesület – nem kaptunk ilyen tartalmú megkeresést.

Ha ilyen fontos mindaz, amit az IRM az alábbi közleményben megfogalmazott, miért kell 2010-ig várni, hogy megvalósuljon bármilyen törvénymódosítás, vagy a közleményben szereplő további értelmezhetetlen változások? Ugyanezeket hallottuk a Büntető Törvénykönyv módosításáról is, melyet még a Medgyessy-kormány akart 2002-ben megvalósítani. Azóta 6 év telt el. Azt is bejelentették, hogy lépnek a színesfémlopások visszaszorítása érdekében, ami szintén csak ígéret volt.

A szabálysértési törvényt már mindenki kritizálja, lassan jobb lenne bezárni a szabálysértési hatóságokat, annyira használhatatlan a törvény. Mire vár még az IRM? Nem akarjuk hosszasan sorolni azokat a gondokat, amelyek ma megoldatlanok, és amelyeket az IRM egyszerűen képtelen kezelni, például a vadplakátolás, az illegális hulladéklerakatok, az illegális árusítás, stb.

Ez a közlemény semmit nem mond, megoldást nem ad, sőt inkább olyan dolgokat említ, mint a falfirkák elleni kiadvány, amelyet még senki nem látott, amelyről senki nem hallott. A bírósági gyakorlat szerint a falfirkálás jelenlegi jogi következménye az „ejnye-bejnye”, maximum közmunkára ítélik a gyerekeket, de az ilyen ítéletek száma nincs egy tucat évente. Azt sem értjük, milyen szankciókról beszél az IRM, amikor a mostani szankciókon a gyerekek maximum jót nevetnek.