Nem foglalkoztak a graffiti-ellenes törvénymódosítással

Nem vette tárgysorozatba az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága hétfői ülésén Nagy Gábor Tamás (Fidesz) önálló indítványát, amelynek alapján a jövőben a büntető törvénykönyvben (Btk.) önálló tényállás lenne a graffitizés.

A képviselő azt javasolta, “falfirka elhelyezés” címen önálló tényállása legyen a Btk.-nak a graffitizés, amelyet elsősorban közérdekű munkával, vagy pénzbüntetéssel büntetnének. Mint mondta, javaslata azt célozza, hogy – önálló tényállássá téve a graffizitést – kinyilvánítsa a jelenség társadalomra veszélyességét, és azt, hogy a társadalom elutasítja a falfirkálást.

A javaslatot a kormány nem támogatta, mert a jelenlegi jogszabályok is büntetik a falfirkálókat, méghozzá a rongálás tényállása alapján.

Turi-Kovács Béla (Fidesz) a törvénymódosítás szükségessége mellett foglalt állást, mert – mint mondta – a kormány jelenlegi politikája inkább bátorítja az elkövetőket. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) szerint azonban nem kell módosítani a Btk.-t, ha már jelenleg is bünteti a törvény a falfirkálókat.

Nagy Gábor Tamás ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy évente csak egy-két ügy jut el a bíróságig, az ügyészség – ha el is kapják az elkövetőket – általában ejti a vádat. Mint mondta, ezért szükséges, hogy – önálló tényállássá téve a falfirkálást – a törvény alkalmazói világos, egyértelmű útmutatást kapjanak a jogalkotótól, hogy nem tolerálható a graffitizés.

Mint mondta, javaslata benyújtása előtt áttekintette a nemzetközi gyakorlatot, és arra jutott, hogy ahol sikerült visszaszorítani a graffizitést, ott mindenhol szigorú szankciókat vezettek be, és kifejezték a jelenség társadalomra veszélyességét.

A javaslat tárgysorozatba vételét 13 igen, 12 nem és 4 tartózkodás mellett elutasította a testület.

A Szeretem Budapestet Mozgalom határozott véleménye az Igazságügyi és Rendészeti tárcáról és a hozzá tartozó szervekről:

Véleményünk szerint ha a minisztérium és a hozzá tartozó szervek szinte semmilyen segítséget sem nyújtanak a falfirka felszámolására irányuló erőfeszítésekben, miattuk fog megbukni a falfirka-mentesítés. A rendőrség egyszerűen nem veszi a fáradságot, hogy a falfirkkkal érdemben fogalkozzon; most pedig a kormány söpri le azokat a javaslatokat, amelyek mind a két oldalról ott vannak az asztalaikon!

A kormány súlyos hibája a tájékozatlanság, és a társadalommal és maguk közötti kommunikációra képtelenség. A falfirkák esetében is minden oldal a változást akarja a falfikák esetében is, de a kormány süket, nem dolgozik, hiába fekszenek a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal, a Megyei Jogú Városok Szövetsége, a Városarculati Tanácsnoki Iroda és a polgármeseterek beadványai az IRM-ben már egy jó ideje, tényleg csak fekszenek.
Érdemi munkát és segítőkész cselekedeteket nem látunk, sőt, mint látszik, egyszerűen leszavaznak olyan beadványokat, melyeket több oldal, más fórumok is jogosankérnek. A kollégák nem tudnak informciókat megküldeni és egymást informálni arról, mi lenne a jó, illetve mit kellene tenni az ország érdekében – függetlenül a kezdeményező oldal “színétől”.

A kormány döntése érthetetlen számunkra, hiszen mindenki tudja, hogy tenni kell valamit a falfirkák ügyében is – most pedig leszavazzák az értelmes kezdeményezéseket.

A Szeretem Budapestet Mozgalom előtt a probléma nem ismeretlen, hiszen a minisztérium a vadplakátok ügyében is hasonlóan járt el; a szabálysértési törvény már szinte használhatatlan, de ezen a téren sincs változás!