Ma sokkal többen vagyunk, mint azok a fiatalok, akik Budapestet elöntik falfirkákkal. Összefogásra van szükségünk, hogy érzékeljük, milyen nagyságrendekkel küzdünk. Tulajdonképpen ez egy maroknyi csoport, ehhez képest iszonyatosan nagy károkat okoznak, sok-sokmilliárdos károkat. Ha megnézzük, hogy ma Budapesten a kerületek, maga a Főváros, a Főváros cégei hány millió forintot költenek el falfirka-mentesítésre, óriási összeget kapunk: legalább fél milliárd forintot tesz ki a falfirkák elleni küzdelem. Ehhez képest azt látjuk, hogy a város tele van firkákkal – mert nem elég hatékonyan költjük el ezt a pénzt, és az együttműködés eddigi szintjei nem voltak megfelelőek.

Éppen ezért a Szeretem Budapestet Mozgalom és Budapest Városarculati Tanácsnoki Irodája kezdeményezésében és koordinációjával szeptembertől nagyszabású rendrakás veszi kezdetét az ország főutcáján. A decemberig tartó intenzív akciósorozat célja a rendkívül szennyezett Nagykörút térségének falfirka-mentesítése, azaz 250 társasház és mintegy 800 üzletportál szennyezettségének eltüntetése, anti-graffiti bevonattal történő ellátása, védelme, illetve monitoringja.

A szervezők azt szeretnék elérni, hogy a tulajdonosok, felvállalva saját felelősségüket, tegyenek feljelentéseket az új falfirkákról és biztosítsák azok azonnali eltüntetését vagy saját maguk, vagy — néhány ezer forintos havi költségért — a piacon található falfirka-eltávolítást és monitoringot vállaló szakcégek megbízásával. A Főváros és a Szeretem Budapestet Mozgalom ebben a folyamatban segíti a BRFK anti-falfirka csoportja és a Fővárosi Közterület-felügyelet tevékenységét. Csak így és csak közösen védhetjük meg magunkat a falfirkák ellen.

A mostani akcióval három dologra szeretnénk felhívni a figyelmet:

Az elsődleges cél az érdemi munka. Az, hogy eltűnjenek a falfirkák a városból és a falfirkálás, mint szociológiai jelenség visszaszoruljon. Ne tudjon szabadon, mindenféle kontrol és jogi következmény nélkül történni. Emellett fontos, hogy különbséget tegyünk a falfirka és a graffiti között, s míg a falfirka ellen minden eszközzel harcolunk, addig a művészi jellegű graffitik számára legális megjelenési helyeket kell biztosítanunk, legálfalak formájában. Éppen ezzel a lépéssel kezdődik a szeptember 19-i akciónap. Fél 10-kor az Etele téren Demszky Gábor főpolgármester, városi vezetők és graffiti művészek részvételével használatra átadja a BKV által felajánlott óriás méretű graffiti legál-falat.

A kommunikáció és figyelemfelkeltés révén szeretnénk a csüggedt, problémákkal magukra maradó embereket, lakókat, üzlettulajdonosokat valamilyen értelemben felrázni és a szélesebb értelemben vett közvélemény figyelmét is a problémára irányítani. Azt az üzenetet akarjuk eljuttatni mindenkihez, hogy a falfirkával fel lehet és fel is kell venni a küzdelmet. Nagyon fontos, hogy a letisztított területek védelme révén, a rendőrségi aktivitás fokozásával és a falfirka-eltávolító rendszer kiépítésével, megerősítésével tartós legyen a falfirka-mentes állapot, és az emberek azt érezzék, hogy ebben a küzdelemben nincsenek egyedül, kapnak segítséget.

Az emberek ugyanis kapnak segítséget, hiszen olyan hosszú távú és fenntartható programot alkottunk meg, melynek három pillére biztosítja, hogy nem csak egyszeri sikert akarunk és tudunk elérni. Az első pillér az erőteljes kommunikáció révén a felszámolást segíti, a második pillér alapján kiemelten fontos a belváros közterületeinek fokozott védelme, a falfirkálók elleni hatékonyabb fellépés, amelyet a harmadik pillér erősít meg, mégpedig azzal, hogy az újból felkerült falfirkákat mihamarabb és következetes módon el kell távolítani, akár saját úton, akár szakcégek igénybevételével. Emellett olyan MMS-rendszer van jelenleg kialakítás alatt, mely segíti egyfelől az állampolgári bejelentések menetét, másfelől megfelelő információt nyújt nemcsak a BRFK nyomozói részére, de a takarítást végző szakcégek számára is. A falfirka-mentesítést pedig maga a Főváros finanszírozza, 50 millió Ft-t különítettek el erre a célra, a munkálatokat a Fővárosi Közterület-fenntartó koordinálja.

Olyan rendszert akarunk most létrehozni, amely képes a belvárosban, a Nagykörúton meggyökeresedni, és amely rendszer a későbbiekben tovább tud terjeszkedni más kerületekre, a város más körzeteire is. Ami önjáróvá tud válni, és amelyben nem lesz szükség többé közvetlen közigazgatási beavatkozásra, mert a társasházak – bizonyos támogatási szisztémák mentén – és a szakcégek segítségével és együttműködésével feláll és működik a rendszer.

Természetesen nemcsak a társasházak és üzletportálok rendbetétele a cél, hanem a Nagykörúton található utcabútorok, eszközök, járművek falfirka-mentesítése és megtisztítása is. A BKV járművei és megállói is szenvednek a firkáktól, az üvegmarók rongálásaitól, több százmillió forintra tehető a BKV járműveiben, megállóiban és reklámhordózóin keletkező kár. A Nagykörút megállói még viszonylag védettek a rongálásoktól, de a város más pontjain a megállók fenntartása rengeteg pénzt vesz ki a BKV, az üzemeltetők és végső soron a budapestiek zsebéből, hiszen sokszor felismerhetetlenségig összefirkálnak, megrongálnak egy-egy megállót! Az Intermédia által végezett firka-eltávolítással most a rendszeres heti takarítás mellett felhívjuk a figyelmet az utasvárók kulturált állapotára.

Kiemelten fontos, hogy olyan programot tudjunk megvalósítani, ami valódi siker. Olyan siker, ami pozitív élményt ad az embereknek. Azt tudjuk mondani, hogy egy nagyon nagy területen, nagyon sokunk összefogásával meg tudunk valamit csinálni. És ez az összefogás megvalósult, hiszen a civil Budapest megmozdult, a városvédőktől kezdve nonprofit szervezeteken át számos cég támogatta és segítette a kampányt. Civil összefogás és segítség nélkül a kampány büdzséje mintegy 40 millió Ft lett volna, de a kapott támogatások, médiafelületek és szakmai segítségek révén 5 millió Ft lett a végösszeg.

Szebu logo

Támogatóink között van:

az ESMA Zrt., BKV Zrt., Intermédia, m1 és m2, Proximity Budapest, LexKoan, City Guardian, Budapest Film, Fővárosi Közterület-felügyelet, Fővárosi Közterület-fenntartó, ELMŰ Nyrt., Díjbeszedő Zrt., Marie Claire, Protect Guard, Weber-Terranova, Peron Kft., DBR Metró Projektigazgatóság, Promix Kft, írott és online média, és még sok más cég, akiknek ezúton köszönjük a munkát és a segítséget.

A nap programja a következő:

9:30-kor az Etele téren Demszky Gábor főpolgármester, városi vezetők és graffiti művészek részvételével használatba adja a BKV által felajánlott óriás méretű graffiti legál-falat.

11 órától Bojár Iván András a Szt. István krt 4. sz. alatt (Jászai Mari tér) szabadtéri sajtótájékoztatón útjára indítja a 2317 m2 falfirka elleni őszi hadjáratot. Velünk suvickol Détár Enikő, Albert Györgyi, Galamb, Ács Gábor, Pataki Ági, Demszky Gábor, Dr. Oláh Lajos, Hanzély Ákos, Czippán Anett és Somogyi Zoltán. A naphoz illő zenei hangulatról Snow, Bigmek, Cornelius, G-Za és Nona gondoskodik.

12:30-tól a József krt. 6. alatt (Blaha Lujza tér) folytatódik a suvickolás, ebéd helyett és a harangszó után a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársaival.

14 órától az Üllői út 39. sz. alatt (Ferenc krt.) a VIVA TV sztárjai, valamint István Dani, Boros Lajos, Szalay Kriszta, Cserna Antal a IX. kerületi Közgazdasági Politechnikum diákjaival közösen ragadnak szivacsot, hogy harcba szálljanak a bosszantó mocsok ellen.

15 órától a Ferenc krt. 22. alatt (Mester u.) az Új Színház társulatának aktív részvételével Budapest egyik legszennyezettebb területén számos falfirka tűnik majd el a házfalakról.

A nap lezárásaként, 18 órától a Szeretem Budapestet Galériában (1056 Budapest, Szarka u. 3.) Sági Bálinttal és barátaival a Graffiti kiállítás megnyitójára és az azzal egybekötött fogadásra kerül sor, egyúttal a nap folyamán készült kisfilmek is megtekinthetőek.