Kultúrpart.hu, 2008.09.19.

Legális graffiti fallá nyilvánította 2008. szeptember 19-én Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a 4-es metró eddig üresen álló Etele téri és Népszínház utcai palánksorát.

A falfirka-ellenes rendezvénysorozat részeként átadott palánkokra mától bárki szabadon festhet. A szervezők a falfirka városarculati szempontból rendkívül káros hatásaira, de egyben a művészi graffiti törvényes keretek közötti létjogosultságára próbálták felhívni a figyelmet akciójukkal.

A DBR Metró Projekt Igazgatóság örömmel ajánlotta fel a palánkokat a Városarculati Tanácsnoki Iroda és a Szeretem Budapestet Mozgalom kezdeményezéséhez. A szeptembertől decemberig tartó nagyszabású rendezvénysorozat célja egyébként a Nagykörút térségének – 250 társasház és mintegy 800 üzlet homlokzatának – falfirka-mentesítése. A legális felületek felkutatása és biztosítása mellett a szervezők a mostani akcióval azt szeretnénk elérni, hogy eltűnjenek az illegális falfirkák a városból, de fel kívánják hívni a figyelmet arra is, hogy a falfirka és a graffiti között nagy a különbség, s míg a falfirka ellen minden eszközzel harcolni kell, addig a művészi jellegű graffitik számára legális megjelenési helyeket kell biztosítani.

Ennek első lépéseként ma délelőtt fél 10-kor Demszky Gábor főpolgármester városvezetők és graffiti művészek jelenlétében az Etele téren átadta az alkotók számára a BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatósága által felajánlott óriás méretű legálfalat. A Népszínház utcai (Köztársaság téri) palánksor pedig a pesti oldalon kínál lehetőséget az önkifejezéshez.

A kezdeményezés nagyon jól illeszkedik egyébként a DBR azon törekvéséhez, amellyel szeretné az épülő 4-es metrót Budapest modern, XXI. századi szimbólumává tenni és felkarolni a kultúrát, a modern művészetet, a különleges kezdeményezéseket. A Rákóczi téri állomás palánkjain tavaly óta láthatók modern képzőművészeti alkotások, illetve nemrég egy grafiti világverseny legjobb munkáiból is itt nyílt kiállítás. A Kálvin téren egy metrószerelvényt festettek fiatal művészek a palánksorra a kerület egyik kulturális rendezvényének ajánlójával. A Gellért téren egy óriáskép került a deszkákra, a Baross téren közel ezer tenyérnyom, de a közeljövőben hasonló, a főváros szépségét bemutató alkotások jelennek majd meg a Fővám téren és a Móricz Zsigmond körtéren is, sőt a jövő héten egy különleges földalatti színházi előadásnak ad majd otthont az építkezés, illetve egy nagyszábású koncertet is kívánunk szervezni az ősz folyamán.