Nemcsak egy takarítás, a városlakók segítségével igyekeznek megőrizni a lepucolt falak tisztaságát

A korábban kiadottnak megfelelően tegnap megindította őszi nagykörúti falfirkaellenes hadjáratát a Szeretem Budapestet Mozgalom. A civil szervezet egész napos programot szervezett sikamikával, celebekkel és főpolgármesterrel.

Kezdődik a nagy sika

A Rendrakás az ország főutcáján címet viselő offenzíva a fősodorból kissé kilógó Etele téren indult, ahol Demszky Gábor főpolgármester bemutatott egy OSB kerítést, amely a szép csengésű legálfal nevet kapta. Ez azt jelenti, hogy az építkezést az utcától elválasztó falazatot – amelyet a BKV-nak lehet köszönni – legális graffitizőfelületté avatták; a program kezdetére egyébként félig már le is volt fújva szép nagyvárosi motívumokkal. Még több ilyen fal lesz – ígérte Demszky – a graffitisek önkifejezését segítendő, szerencsére jó sok építkezés van a városban, és mindegyiknél van egy hasonló kerítés. Ezek persze az avatott graffitiseknek szólnak, vagyis nem azoknak akikkel a legnagyobb baj van, az egész várost összefirkáló tagelőknek, de legalább lesz még pár üde színfolt a városban, legalábbis addig, amíg a tagelők össze nem firkálják a graffitiket. A főpolgármester bejelentette: a városháza ötvenmillió forinttal támogatja az idén a Szeretem Budapestet Mozgalom körúti firkátlanítását. Vagyis nyugtázhattuk, hogy itt már pénz is mozog, nem csak a száj, és ez igazán jó hír.

A program a Szent István körút és a Hollán Ernő utca sarkán folytatódott. Már az előkészületek is igen izgalmasak voltak, tekintve, hogy Bojár Iván András városarculati tanácsnok, a száguldó főpolgármester és a több, leginkább kereskedelmi csatornákról ismert személyiség – magyarul celeb – vicces overált öltött. Persze jó okkal, ugyanis ők voltak azok, akik az egész akciót elkezdték, és nem csak szimbolikusan. Három freestylerrel, azaz olyan rapperfélével az előtérben, két mikrobusszal és egy meghitten duruzsoló aggregátorral a háttérben, úgy ötven kamera és fényképezőgép kereszttüzében délelőtt tizenegy után nem sokkal szép sorban nekiálltak leganézni a Rotschild-közért sarkát.

Mint az ötletgazda, Bojár Iván András programindító beszédéből megtudhattuk, Budapest a tagek miatt kezd értéktelen, másodvonalbeli város lenni. A falfirkálók, akik legfeljebb pár tucatnyian lehetnek, máris eszméletlen kárt okoztak a városnak; kiszámolták, hogy az a pénz, amelyet a főváros és a kerületek, a BKV és a többi közműcég a tagtelenítésre költ, legalább félmilliárd forintra rúg. És sajnos még ennek az eszeveszett költekezésnek sincs sok látszatja a falakon, nem is lehet addig, amíg mi budapestiek nem fogunk össze és nem mondjuk azt, amit az akcióra készített táblákon is láthattunk: elegünk van a falfirkákból. Bojár a lakóközösségek és az üzlettulajdonosok aktív közreműködését várja.

A főváros, a Szeretem Budapest Mozgalom és a City Guardian nevű alakulat 250 társasházat és 800 üzletportált akar megszabadítani a falfirkáktól az év végéig. Bevonják a mobilcégeket, amelyek közös platformon működő, MMS képinformációt is fogadni képes, ingyenes forró drótot indítanak, hogy a letisztított felületekre frissen felkerülő falfirkákról a lehető leggyorsabban a rendőrség és a kiépítés alatt álló falfirka-mentesítő gyorsszolgálat is tudomást szerezhessen. A BRFK graffitiellenes nyomozócsoportja, a nagykörúti kerületek polgárőrségei, az FKF Zrt., valamint az egyes kerületek közterület-felügyeletei és a City Guardian nevű csapat rendszeres járőrözéssel védi az elért eredményeket, igyekszik megcsípni elfogja a mentesített felületek rongálóit.