Népszava, 2008.09.19.

Míg a főváros egyik részén graffitisek vehették birtokba a 4-es metró eddig üresen álló Etele téri és Népszínház utcai palánksorát, addig a Jászai Mari téren elkezdődött a falfirkátlanítási akció pénteken.

A kettő nem üti egymást, ugyanis a Szeretem Budapestet Mozgalom és Budapest Városarculati Tanácsnoki Irodája kezdeményezésében elindított akció célja, hogy eltűnjenek a falfirkák a városból és a falfirkálás, mint szociológiai jelenség visszaszoruljon, ugyanakkor teret kapjon a művészi jellegű graffiti a legális falakon.

Az Etele téren Demszky Gábor főpolgármester nyilvánította a 4-es metró eddig üresen álló Etele téri és Népszínház utcai palánksorát graffitifallá, amelyen már el is kezdtek alkotni a graffitisek. Egyikük az MTI-nek elmondta: jónak tartják, hogy legális falat kaptak, hiszen számukra a lényeg, hogy festhessenek. Mesterházy Károly szerint sokan a graffitisek kézjelét, az úgynevezett tageket nem kedvelik. Hozzátette: “Én sem örülnék, ha tele lenne tagekkel a környék, ahol én lakom”. Arra a kérdésre azonban, hogy mi a véleménye a falfirkátlanítási akcióról, már nem szívesen válaszolt. “Most akasztják a hóhért? Nem hiszem, hogy nekem erről véleményt kellene mondanom. Egyébként én már rég nem csinálok ilyet”.

A pénteki rendezvény másik helyszínén, a Jászai Mari téren Bojár Iván András, a Szeretem Budapestet Mozgalom elnöke beszélt arról, hogy a decemberig tartó intenzív akciósorozat célja a Nagykörút térségének falfirka-mentesítése, azaz 250 társasház és mintegy 800 üzletportál szennyezettségének eltüntetése.

“Maroknyi csoport okoz iszonyatosan nagy károkat. Ha megnézzük, hogy ma Budapesten a kerületek, a főváros, a főváros cégei hány millió forintot költenek el falfirka-mentesítésre, óriási összeget kapunk: legalább fél milliárd forintot tesz ki a falfirkák elleni küzdelem. Ehhez képest azt látjuk, hogy a város tele van firkákkal – mert nem elég hatékonyan költjük el ezt a pénzt, és az együttműködés eddigi szintjei nem voltak megfelelőek” – mondta a Szeretem Budapestet Mozgalom elnöke.

Hangsúlyozta: nem egyszeri tisztogatásról van szó, hanem egy hosszú távú akcióról. A letisztított területek védelmében a rendőrségi aktivitás fokozásával és a falfirka-eltávolító rendszer kiépítésével, megerősítésével azt szeretnék elérni, hogy tartós legyen a falfirkamentes állapot, és az emberek érezzék: ebben a küzdelemben nincsenek egyedül, kapnak segítséget.

A falfirka-mentesítésre a főváros 50 millió forintot különítettek el, a munkálatokat a Fővárosi Közterület-fenntartó koordinálja. A Szeretem Budapestet Mozgalom ötmillió forintot költött erre az akcióra, de számos támogató, szponzor, együttműködő cég vesz még részt a munkálatokban – mondta az MTI-nek Bojár Iván András.

A falfirkátlanítás pénteki munkálataihoz számos közéleti személyiség csatlakozott, a TV2, a Viva Tv, az RTL Klub médiaszemélyiségei, a Jászai Mari téren Pataki Ági, Détár Enikő, Albert Györgyi, Demszky Gábor bújt védőruhába és kezdett neki a falfirkák eltávolításának, miközben a zenei hangulatról free-style előadók gondoskodtak.