Magyar Hírlap, Vági József írása

Falfirkák alkonya: rendrakás a Nagykörúton

Amióta falak vannak, azóta léteznek falfirkák is. Úgy tűnik, hogy az önkifejezésnek ez a formája egyidős a civilizációval. Az utóbbi néhány évtizedben azonban a “Béla hüje” és a nyíllal átlőtt szív helyett az önjelölt alkotók mást óhajtanak a világ tudomására hozni. Leginkább azt, hogy csak ők vannak a világon…

A budapesti utcákat járva szinte nem is látunk már mást, mint a falakat, portálokat, műemlékeket, járműveket beborító – sokszor teljesen értelmetlen – festékfoltokat. Csak a Nagykörúton 2317 négyzetméternyi graffito csúfítja a falakat. A rongálók szinte a teljes festékipari arzenált bevetik az akril alapú festékszóró flakontól a zsírkrétán át az alkoholos filctollig.

A mai firkáló különös szerzet. Egyetlen vágya: mindenképpen nyomot hagyni, ezzel jelezve és megindokolva létét. Az internet korában egész bandák specializálódtak erre az életmódra. Céljuk minél több, minél szembeötlőbb helyen elhelyezni a kézjegyüket, amit azután a világhálón is közhírré tesznek. Szórakozásuk hárommillió városlakó komfortérzetét, kedélyállapotát, szépérzékét – és nem utolsósorban tulajdonát – teszi tönkre. A harc régóta tart. Jobbára Kőműves Kelemen módjára: amit lefújnak éjjel, azt napközben letisztítják, és viszont. Eközben a graffitók eltávolítás is igazi szakmává és prosperáló üzletté vált, hiszen a különféle felületek és a felhasznált festékek más és más technológiai megoldást kívánnak. Arról nem is szólva, hogy a régebben díszelgő “alkotások” eltávolítása sokkal körülményesebb, mert a beivódott festék árnyékot hagy, amit csak speciális árnyékeltávolítóval lehet megszüntetni. A fővárosnak okozott károk nagysága szinte felbecsülhetetlen. Csak a kármentesítés összege meghaladja az évi ötszázmillió forintot. Miközben mindenki előtt nyilvánvaló, hogy ennek az összegnek a felhasználása nagyon kevéssé hatékony, a vandalizmust nem tudják visszaszorítani.

Igazi megoldást a közös fellépés hozhat. Úgy tűnik, erre jöttek rá azok is, akik megunták a szélmalomharcot, és a falfirkálók elleni civil összefogást javasolják. A Szeretem Budapestet mozgalom és más civilszervezetek most úgy döntöttek, hogy saját kezükbe veszik a kezdeményezést, és megpróbálják felrázni a közvéleményt, mozgósítani azokat a városlakókat, akik maguk is szenvednek a falfirkálók áldásos tevékenységétől. Ahogyan a világ más nagyvárosaiban, Budapesten sem lehet sikeres a harc az érintettek tevőleges részvétele nélkül.

Nem pusztán szépérzék kérdése az, hogy a súlyos pénzekért megvásárolt és még több pénzért fenntartott társasházak tulajdonosi közössége, az elcsúfított portálú üzletek tulajdonosai rádöbbenjenek: az ő aktív részvételük nélkül nincs esély a graffitózók megfékezésére. Az összemázolt falak – a látható károkon kívül – csökkentik az ingatlanok értékét, elriasztják a vásárlókat és megbotránkoztatják a turistát. New Yorkban egyszerűen értelmetlenné vált a firkálás akkortól, hogy a frissen elrondított falakat a lehető leggyorsabban letakarították. Ha nincs látszatja a firkálásnak, akkor előbb-utóbb értelmetlenné válik maga a cselekmény.

Ennek a felismerésnek a jegyében kezdődött a rendrakás a Nagykörúton és a belváros utcáiban. Az év végéig tartó akció során – a civilszervezetek és a környékbeliek együttműködésével – minden graffito eltűnik a falakról, kirakatokról, villamosmegállókból és aluljárókból. A munkát a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. végzi, ezzel is kiállva a civil kezdeményezés mellett. Az akció az öntevékenységen alapul. Nem elég eltüntetni a koszt a falakról, de folyamatosan kell őrködni, hogy ne is jelenjen meg újra. A rendőrség és a közterület-felügyelet üdvözli a kezdeményezést. Igaz, hogy csak akkor tud fellépni az elkövetőkkel szemben, ha bejelentés érkezik a rongálásról. Erre a célra anonimitást biztosító, speciális bejelentőlapot és forródrótot is létrehoztak. A kampányt támogató mobilszolgáltató cégek az ősz folyamán közös platformon üzemelő, MMS-képek fogadására is alkalmas, ingyenesen hívható számot is létesítettek, hogy a már letisztított felületekre felkerülő újabb falfirkákat a lehető leggyorsabban el lehessen tüntetni. A graffito nem más, mint kosz, támadás a többségben levő városlakók ellen. A tiszta Budapest pedig a fővárosiak ügye. Nekünk kell tennünk érte.

Falfirkák alkonya