Bárkay Tamás – 2008. július 25.

Megfogtak egy falfirkálót, aki eddig kis híján 160-rendbeli rongálást ismert be – ezért már börtönt is kaphat. A városháza anti-tag diszpécserközpontok felállításáról tárgyal a mobilszolgáltatókkal. Fordulatot vett a falfirkálás elleni, eddig nem túl sikeres háború: elkaptak egy tagelőt, aki máris csaknem 160 fújkálást ismert be a rendőröknek, és ez valószínűleg korántsem a teljes bűnlajstrom. Ilyen még nem volt.

Mint azt a Szeretem Budapestet Mozgalom (SZBM) nevű alakulat titkárától megtudtuk, a fiatalembert, aki legszívesebben a pesti és budai belváros összerondításával foglalatoskodott, a városvédő civil szervezet feljelentése nyomán, a helyi térfigyelő rendszernek köszönhetően sikerült megcsípnie a terézvárosi rendőrségnek. A húszéves firkálót sorozatos rongálással gyanúsítják. Mivel máris látszik, hogy a kár sokszorosan meghaladja a 20 ezer forintot, a tagelő vélhetően bűncselekményt követett el, amiért egy év börtönt is kaphat, sőt ha kiderül, hogy a kárérték kétmillió forint fölötti, elvileg akár öt évre is elmeszelheti a bíróság.

Tagelés Budapesten

A rendőrség gyanítja, hogy sokkal több írható a firkáló számlájára, mint amennyit eddig bevallott, ezért azt kéri a polgároktól, hogy aki a házán felfedezi a fiatalember névjegyét, azaz az “FMIG”, az “FMIGH” vagy a “FMIGONE” feliratot, jelentkezzen a VI. kerületi kapitányságon. Az SZBM szerint a mostani siker titka, hogy a tag még szinte meg se száradt, máris elment a feljelentésük – külön mázli, hogy a térfigyelő kamerák rögzítették a rongálást. A rendőrségnek ugyanis a tagelők lekapcsolásához is kell a forró nyom. Ebben segíthet a városarculati tanácsnoki iroda kezdeményezése: antitag-diszpécserszolgálatok felállításáról tárgyal a mobilszolgáltatókkal, ha a feleknek sikerül dűlőre jutniuk, telefonon és e-mailben is be lehet majd jelenteni a friss firkákat – zöldszámon, azaz ingyen.

Budapesten több milliárd forintos kárt okoznak a falfirkálók és a maró anyagokkal rongálók, akik nem kímélik a műemlékeket, lakóházakat, a buszt, a metrót, a villamost, sőt a műemlék épületeket/építményeket sem. Néhány száz önfeledten szórakozó fiatalember igen erősen hozzájárul ahhoz, hogy Budapest pozíciója sokat romlott a turistákért folytatott küzdelemben: Pest és Buda belseje ma Európa egyik legsúlyosabban tagszennyezett övezete, ilyen barmolást máshol csak az amúgy is leharcolt külvárosokban látni. De a tagesek milliárdokat húznak ki a város polgárainak zsebéből is azzal, hogy a házak falát, kapuit, a telefonfülkéket és a buszmegállókat vágják tönkre. Kedvtelésük majdnem hárommillió városhasználó kedélyállapotát, komfortérzetét rontja – figyelmeztetett a városvédő szervezet.

Szegeden a rendőrszakiskolásokat is bevonják a falfirkálás megelőzésére indított akcióba. Lesz dolguk: Németh István, a város ingatlankezelő cégének a vezérigazgatója elmondta: 2004-ben – egy akkori tanulmány szerint – a szűken vett belvárosban félmilliárd forint körüli összegbe került volna a falfirkák eltávolítása. Azóta szaporodtak a graffitik, nőttek az árak – ma 1,5-2 milliárd forint közötti összeget emésztene fel a falak megtisztítása. Ha lenne ennyi pénz erre. A vezérigazgató szerint érdemes a megelőzésre nagyobb gondot fordítani – vállalata szerződést kötött a szegedi rendőr-szakiskolával, amelynek hallgatói járőrözésekben vesznek majd részt. Zélity László alezredes, szegedi rendőrkapitány szerint a firkálók lebuktatására eredményes módszer az adatgyűjtés. A rendőrök lefotózzák az úgynevezett tageket, a firkálók jellegzetes “kézjegyeit”, és elemzik őket. Ezek úgy használhatók, akár az ujjlenyomatok.