Rövid összefoglaló a graffiti-helyzetről, annak okairól és a lehetséges kitörési alternatívákról
Előadó: Hanzély Ákos, a Lát-Kép Egyesület elnöke

Modern világunkban számos olyan új hóbort alakul ki, amelyek következményeit a társadalom egyelőre nem képes kezelni. Az egyik ilyen, sokakat zavaró „divat”, a graffiti jelensége. Ha végigmegyünk a Kis- vagy Nagykörúton, elsétálunk a Lánchíd lábához, vagy a budai főútvonalakhoz akkor szomorú képpel találkozhatunk. Szinte nincs egy olyan épület, amelyet ne lepne be a falfirkák mindent elborító mocska. Ahhoz, hogy ezt a jelenséget megérthessük, és kezelni tudjuk, érdemes röviden megfogalmazni mi is a graffiti, és hogyan lehet ellene küzdeni.

A graffiti valójában egy gyűjtőfogalom, amelyikbe beletartozik gyakorlatilag minden olyan tevékenység, ahol festék, fal és alkotó találkozik. Ugyanúgy graffitinek nevezzük a háznyi művészi festményeket, és a két-három vonásból álló – „tag”-nek nevezett – firkákat is. A graffiti-nek ez a gyűjtőfogalom jellege, komoly problémákat okoz, ezért érdemes jobban strukturálni a fogalom tartalmát. E szerint: Falfestmény: sokszor művészi értéket képviselő, igényesen elkészített alkotás, amelyek gyárkerítéseken, elhagyott falfelületeken találhatók. A graffiti e formáját érdemes lenne – korlátok között tartva – támogatni, hisz a város számos pontját lehetne szebbé, színesebbé varázsolni e festményekkel.

A falfirka semmilyen művészi értéket sem képviselő, néhány betűből, szófoszlányból álló „rongálás”, ahol az alkotó szándéka csupán a birtoklás-, a területhatár jelölése, a rivális firkáló felülírása, a beteges megjelenni vágyás megnyilvánulása. E tevékenység sokszor valóban beteges formát ölt; ismert olyan elkövető is, aki saját szüleinek az ékszereit adta el, hogy festéket vehessen. A városban található graffiti többsége sajnos egyszerű falfirka, ami semmilyen értéket sem képvisel. A művészi graffitisek – falfestők – többsége megveti a mihaszna falfirkálók csoportját.

A graffiti e két csoportja más-más értéket képvisel, és a társadalomnak is másképpen kell viszonyulnia e két megjelenési formához. Bizonyos korlátozások mellett a falfestmények a város díszítő elemei lehetnének, hiszen számos olyan felület van a városban, amelyiket szépíteni lehetne a színes festményekkel. A most elhanyagolt hídlábak, aluljárók, gyárkerítések jó terepei lehetnének a fiatal tehetségeknek, akik így lehetőséget kaphatnának képességeik bemutatására. A kész alkotásokat azonban ugyanúgy védeni kell a rongálástól, mint az egyéb felületeket. A falfirka ezzel szemben közönséges kosz, amit lehetőség szerint minél előbb le kell tisztítani, el kell tüntetni, hogy a további rongálásokat megelőzzük.

Hogyan lehet védekezni a falfirkák ellen?

A firkálást a legtöbben olyan rongálásnak tartják, ami ellen rendőri fellépéssel kell küzdeni. Sajnos azonban ez az egyszerű hozzáállás vezetett oda, hogy ma Budapest az egyik legjobban összefirkált főváros kétes hírével büszkélkedhet. Tudni kell, hogy a falfirkálókat szinte lehetetlen elkapni, hiszen csak tettenérés esetén bizonyítható a rongálás. A firkálók viszont szinte mindig csoportban járnak, ahol valaki falaz, míg a firkáló pár másodperc alatt végez „művével”. Jó esetben ezer firkálmányra jut egy elkapott elkövető, aki viszont csak az utolsó tettéért kaphat felelősségre vonást, a többi 999 mű viszont a helyén marad.

A nyugati országokban már évekkel ezelőtt rájöttek, hogy ez az út járhatatlan. Ennél komplexebb, a falfirkák keletkezésének „értelmét” jobban figyelembe vevő megoldásra van szükség. Ehhez azonban meg kell ismerni, miért is keletkeznek a firkák. A falfirkák elterjedése klasszikusan a „betört ablak elv” hatásmechanizmusa alapján terjedő jelenség. Az elv arról az egyszerű felismerésről szól, hogy ha egy gyárablak valahol egyszer betörik, és azt nem javítják ki mielőbb, akkor fokozottan kell számolni az összes többi ablak betörésével is.

Mindez egyszerű pszichológia. A betört ablak láttán az emberek (járókelők) egy jelentős részében „kihívás” fogalmazódik meg; ha másnak sikerült nekem is sikerülhet, vajon eltalálom-e az ablakot, stb. A siker ebben az esetben az lesz, ha mi is betörünk egy ablakot. Mindez ráadásul különösebb lelkiismeret furdalással sem jár, hiszen ha egy ablak már be van törve, akkor mi is megtehetjük ugyanezt. Az elvet szokták „szemétkupac elv”-nek is nevezni, ami arra utal, hogy egy véletlenül kialakult kis szemétkupacból pillanatok alatt hatalmas szeméthegy válhat, hisz ha mindenki odadobja a szemetet, én is megtehetem ugyanezt, nem kell, hogy lelkiismeret-furdalásom legyen.

Így alakult ki például nemrég a XI. kerületben az a hatalmas illegális szemétlerakó, aminek a felszámolása több tízmillió forintba kerül az önkormányzatnak. A falfirkák terjedése is így működik. Ha egyszer valahol megjelenik egy kis „tag”, és azt nem tüntetjük el mihamarabb, akkor biztosan számíthatunk az újabb, egyre nagyobb falfirkák megjelenésével.

Ha szeretnénk, hogy városunk méltó legyen régi fényéhez, ha küzdeni akarunk a firkák ellen, akkor meg kell tanulnunk „gondozni” homlokzatainkat. Nem elég állandóan sírni, és a láthatatlan ellenséget szapulni, miközben a kisujjunkat sem mozdítjuk a koszok eltüntetéséért. Ha egy galamb „megtiszteli” kabátunkat, akkor természetesnek vesszük, hogy a koszt letisztítsuk. Ugyanígy le kell tisztítani a megjelenő falfirkákat is. Minél előbb megtesszük ezt, annál kisebb az esélye, hogy újból betámadják a felületet.

A falfirka térnyerése valójában a gondatlanság térnyerése!

Sajnos az ingatlantulajdonosok többségénél nem természetes, hogy folyamatosan gondozzák az épület külső részét. Néha elképesztő állapotokkal, tragikus kapualjakkal és homlokzatokkal találkozhatunk. Még a belvárosi területeken is sok helyen, az ingatlantulajdonosok évekig, évtizedekig a legelemibb tisztításokat sem végzik el ingatlanjukon.

Különösen elszomorító, hogy Budapesten sokszor még milliárdos éves profitot realizáló cégek is megengedik maguknak, hogy ocsmány, szennyezett homlokzatú üzleteket működtessenek. Jellemző példa a K&H Bank esete. E multinacionális cég más városokban található fiókjain soha nem láthatóak falfirkák. Nálunk azonban az Oktogonon lévő fiókjuk általában tragikus állapotban van, senki nem törődik – az amúgy nemrég felújított – homlokzatával. Egy ilyen bankfiókvezető Németországban egy napig sem őrizhetné meg állását, nálunk azonban még csak rá sem kérdez senki az ilyen fokú igénytelenségre. Ellenpólusként érdemes megemlíteni a McDonald’s gyorséttermek példáját, amely üzletek franchise szerződése szigorúan rögzíti a firka mentes üzlet-homlokzat kötelezettségét. Ebből adódóan ezen üzleteken soha nincs is semmilyen firka-nyom.

A graffiti elleni védekezés egyetlen módja, ha rendszeresen újra és újra megtisztítjuk a felületet, és ugyanezt teszi szomszédunk és az ő szomszédja is. Ugyanúgy természetesnek kellene vennünk a kapualjak, homlokzatok rendszeres tisztítását, mint a lépcsőházak, liftek, vagy a szőnyegek takarítását. Minderre ma már megvannak a megfelelő vegyszerek és technológiák. Léteznek olyan bevonatok, amelyekről könnyen eltávolíthatók a falfirkák, és olyan tisztítószerek, amelyek nyomtalanul eltüntetik a festékeket.

Ha a homlokzat frissen volt festve, akkor célszerű félretenni a festékből, hogy az esetlegesen keletkező firkákat könnyen át tudjuk festeni. Ha a háznak van gondnoka, akkor ezt Ő is el tudja végezni, de léteznek profi homlokzat-tisztító cégek, akik 4-5 ezer forintos átalánydíjért vállalják a homlokzatok havi rendszeres tisztítást.

Mindez azt jelenti, hogy egy körúti társasház esetén, lakásonként kevesebb mint száz forintba kerülne a nem-balkáni kinézet, míg üzletenként ugyanez pár ezer forintból megoldható lenne! A folyamatos tisztítás azt is jelenti, hogy értelmetlenné válik a falfirkálók ténykedése. Minek kockáztassanak rendszeresen, ha napok alatt úgyis letisztítják a firkájukat?

Ha minden ingatlantulajdonos így járna el, hamar elmaradnának a „frusztrált” firkálók. Németország egyes városaiban például, olyan szabályt hoztak, hogy a frekventált területeken a boltok addig nem nyithatnak ki, amíg graffiti van a homlokzatukon. Az ilyen területeken nemcsak azért nincs falfirka, mert azonnal le kell azokat tisztítani, hanem ezért sem, mert értelmetlenné vált az olyan firkálás – kockáztatás, – amiről tudva levő, hogy másnapra nyom nélkül eltűnik.

A falfirkálás elleni küzdelemben tehát el kell szakadnunk a kényelmes, de hasztalan „nem a mi dolgunk, nem Mi tettük” attitűdtől. A város esztétikai állapotának mindannyiunk ügyének kell lennie! Nem tartható tovább az az álláspont, hogy ha „nem én tettem, nem az én gondom”. Az ilyen mentalitás csak olaj a tűzre, hiszen azt jelenti; a firkálók firkálmányai évekig, évtizedekig a homlokzaton maradhatnak, láthatók.

Ezzel pedig csak azt érjük el, hogy értelmet adunk a rongálók tetteinek, akiknek legnagyobb sikere; jeleik láthatósága. A városi értékek óvása folyamatos törődést igényel. Ebben az odafigyelésben pedig fokozottabb szerepet kell vállalniuk az önkormányzatoknak, akiknek törvényi kötelezettségük az épített és természetes környezet védelme. Az igénytelen önkormányzatok egyben igénytelen várost is jelentenek, márpedig sajnálatosan napjainkban számtalanszor találkozhatunk az illetékes hatóságok hanyagságának, nemtörődömségének következményeivel.

Jelenlegi jogszabályaink semmilyen kötelezettséget nem rónak az ingatlantulajdonosokra minimális esztétikai, jókarbantartási követelmények teljesítésére. Ebben a helyzetben csupán a tulajdonos döntése, hogy törődik-e a homlokzattal vagy hagyja azt lepusztulni. Sajnos Budapesten a legtöbb ingatlantulajdonos az utóbbi utat választja. Ezzel pedig nemcsak saját közvetlen környezetük pusztulását segítik elő, de a szemétkupac elv alapján szomszédjaik ingatlanjai is veszélyeztetik.

Cselekvési alternatívák Budapesten, a graffiti-jelenség kezelésére

Hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján a graffiti probléma megoldásához 3 feladatot kell párhuzamosan ellátni.

1. Megtisztítani az érintett épületeket, védőbevonattal ellátni a felületüket,
2. Megoldani az újból felkerült falfirkák mihamarabbi, és következetes eltávolítását,
3. Fokozni a firkálók nyomon követését, éjszakai őrjáratok szervezése, a firkálás kockázatának növelése.

Felmerülő költségek

A graffitik eltávolításának együtt kell járnia a homlokzatok földszinti részének teljes rehabilitációjával.

A graffitik eltávolításának együtt kell járnia a homlokzatok földszinti részének teljes rehabilitációjával

– Ennek költsége a földszinti homlokzat típusától (kő, mészkő, vakolt-festett felület), az átfestendő felület méretétől, illetve a felület (pld. vakolat) állapotától függően 50.000 – 500.000 Ft között szóródhat. Súlyos vakolati hibák, vagy pótolandó kőburkolatok esetén az összeg ennél is magasabb lehet.

– A védőbevonattal ellátott felületek rendszeres havi tisztítását szakcégek –átalánydíjas rendszerben – már havi 2-3 ezer forinttól is vállalják, de egy frekventált helyen lévő nagyfelületű társasház havi rendszeres megtisztítása 8-10 ezer forint is lehet. Amennyiben a társasházak és üzletek nagy számban csatlakoznának az ilyen rendszerekhez, az a összeg 3-4 ezer forintra is csökkenhetne.

– A „fokozott figyelem” megszervezésének költségeit nehéz megítélni. Részben szükséges hozzá a rendőri, közterület-felügyeleti, polgárőr szervezetek fokozott együttműködése, részben a már meglévő (pld. plakát-ragasztók elleni) figyelő szolgálat tevékenységi körének módosításával megoldható.

A pesti Nagykörúton mintegy 260 társasház, és ezek utcafrontján mintegy 800 üzlet található. Az elvégzendő feladatok és költségek ismeretében a Fővárosi Önkormányzat az alábbi alternatívák, illetve ezek valamilyen kombinációja közül választhat. Passzivitás: A jelenlegi hozzáállás folytatása, a problémáról nem venni tudomást.

Finanszírozás

A költségeket az Önkormányzat átvállalja és megszervezi a szükséges feladatokat.

Hatósági szabályozás

Egyes nyugati városokhoz hasonlóan a Fővárosi Önkormányzat rendeletben rögzíti az ingatlantulajdonosok kötelezettségeit, előírja a főváros frekventált területein található épületek minimális esztétikai, jókarbantartási kötelezettségeit. Ezen rendelet hatályán belül előírja a falfirkák – záros határidőn belüli – eltávolításának kötelezettségét. A kötelezettségek megszegése esetére megfelelő szankciókat is előír.

Ezen alternatívák egy háromszög három sarkát jelenítik meg, a tényleges cselekvést az alternatívák, illetve ezek kombinációinak a háromszögön belüli különböző pozíciójuk adja. Politikai döntést igényel, hogy a háromszögön belül hova pozícionálja magát a Fővárosi Önkormányzat cselekvési tervében. Hosszú távon nem kerülhető el az ingatlanokra vonatkozó legelemibb esztétikai, jókarbantartási követelmények megfogalmazása, és azok betartatása. Addig is azonban amíg egy ilyen jogszabály életbe lép, tenni kell valamit a várost lezüllesztő falfirkák ellen. A rendelkezésre álló szűk források felhasználását úgy kell megoldani, hogy az a legjobban hasznosulhasson.

Javaslatok

– A körúti illetve más frekventált területen lévő üzletek, kereskedelmi egységek számára városképi megfelelés előírása, a firkák záros határidőn belüli eltávolításának kötelezettsége (nem teljesítés esetén szankcionálás).

– 1-1,5 éves türelmi idő

– Társasházi felújítási alap támogatás esetén nemcsak a védőbevonat felvitelét kell megkövetelni, de a graffiti-rongálások záros határidőn belüli letakarításának kötelezettségét is előírni. Nem teljesítés esetén a támogatás összege visszafizetendő.

– Graffiti eltávolító gyorsszolgálat létrejöttének támogatása, vagy a már meglévő cégek bevonásával, vagy nonprofit, egyesületi modellben. E szolgálat ingyen, vagy pár ezer forintos havi átalánydíjért vállalja a firkák 24-48 órán belüli szakszerű eltávolítását. A rendszerhez azon házak, üzletek csatlakozhatnak, akik előzetesen már megfelelő állapotra felújították a homlokzatokat, és azt védőbevonattal látták el. Lehetséges alternatíva például, hogy a főváros átvállalja az átalánydíjas karbantartás első hat havi költségeit.

– Erőteljes kommunikáció beindítása a pozitív városkép eléréséért, a homlokzatok, kapualjak rendszeres tisztításának, gondozásának kulturális beágyazódását elősegítendő. Közös képviselők rendszeres tájékoztatása, városképi elkötelezettségük javítása.

– Kerületi programok beindításának szorgalmazása egy-egy útvonal teljes rehabilitációjának megszervezésére. Specifikus honlap létrehozása a városkép jelenlegi és korábbi állapotainak dokumentálására. Egy ilyen fényképgyűjteményes honlap tudatosíthatja a lakókban saját szerepük fontosságát, a jelenlegi állapotok szégyenteljes voltát.

——————————————————————————————————–

Ezen rövid összefoglaló célja, hogy bemutassa a Budapesten eddig létrejött próbálkozásokat a graffiti jelenség megállítására, és ezen kísérletek tapasztalatainak levonásával támpontot adjon a további falfirkák elleni cselekvési tervek elkészítéséhez és megvalósításához.

A jelen írásban 3 eddigi akciótervet ismertetünk, röviden bemutatva azok létrejöttének, megvalósításának és tartós eredményeinek (vagy eredménytelenségének) főbb jellemzőit.

A bemutatott akciótervek:

– III. Árpád Fejdelem útja graffiti mentesítése
– II. Margit Krt. graffiti mentesítése
– A Lát-Kép egyesület programja

Az összefoglaló során röviden kiértékeljük a programok során végzett munkát, valamint kielemezzük a tisztítások befejezése utáni időszak tapasztalatait. Ezen összefoglaló nem tartalmazza a XI. kerületben 2007 őszén végrehajtott kerületi akciót, mivel az eltelt idő rövidsége miatt eddig nem volt alkalom az ottani tapasztalatok levonásának és kiértékelésének.

Árpád Fejdelem útja graffiti mentesítése

A programot 2004 tavaszán bonyolították le a III. kerület Árpád Fejedelem úti társasházak bevonásával. A programot a Budapesti Városvédő Egyesület és az Óbudai Önkormányzat közösen végezte az előbbi finanszírozásával és a Városvédő Egyesület szervezésében. A program keretében 4 sorházban 11 társasház homlokzata került átfestésre, valamint a homlokzatok graffiti elleni védőbevonatot is kaptak. A társasházaknak a költségek 10 %-át kellett állniuk, valamint vállalniuk, hogy a megtisztított felületeket a továbbiakban karbantartják, az esetleges graffiti-rongálásokat mihamarabb eltávolítják. A program 8 millió forintba került.

Tapasztalatok

A program során a munkákat magas színvonalon, jó minőségben végezték el. A vakolati hibákat kijavították, az épületeket az első emelet magasságáig átfestették és a homlokzatokat alkalmassá tették a későbbi nagynyomású tisztítások igényeinek elviselésére is. Az alkalmazott festékek, és védőrétegek is megfelelő színvonalúak voltak. Az egyesület és az önkormányzat a program első fázisában jól működött együtt. A program elkészülte után látványos változást eredményezett a környék nívójában. A házak megszépültek, a környezet szebbé, gondozottabbá vált. A program befejezése utáni első év is sikeresnek volt mondható, a havi pár darab graffiti rongálást a házak gondnokai, illetve graffiti-tisztító szakcégek alkalmazottai rendszeresen eltávolították. A problémák a második évben jelentkeztek, amikor is az egyik társasháznál elmaradtak a felkerült firkák eltávolításai.

Eleinte ez nem okozott nagyobb problémát, csupán az egyik ház homlokzata kezdett el fokozottan a firkálók martalékává válni. Ennek oka az adott társasház kezelésének, gondnoki feladatainak hiányosságaiban keresendő. Később azonban a „szemétkupac elv” alapján egyre sokasodtak a környéken a graffiti támadások, és a szervezetlen eltávolítási logisztikának köszönhetően egyre több társasház dobta be a törülközőt. Itt derült ki, hogy a program nem kezelte megfelelően a társasházak tisztítási- és karbantartási kötelezettségeit, a graffitis rongálások gyors eltávolításának feladatát ugyan a társasházakra hagyták, de a nem teljesítést (a graffiti-rongálások le nem tisztítását) nem szankcionálták.

Ebben a helyzetben az önkormányzat nem tehetett semmit az elburjánzó, nem letisztított rongálásokkal szemben, az egyesület pedig kivonult a program további menedzseléséből. Jelenleg a társasházak többsége már teljesen össze van ismét firkálva, a programnak látható eredménye már nincs.

Javaslatok a program megújításával kapcsolatban

A program jelenleg elhalt, látható eredménye nem maradt. A homlokzatokon elvégzett felújítások és különösen a védőbevonat azonban ma is életképes, ezért a programot bármikor kis befektetéssel újra lehetne kezdeni. Gőzborotvás mosással el kell távolítani a felkerült firkákat (ennek költsége a teljes érintett útvonalon összesen kb. 200.000 Ft), és meg kell szervezni a társasházak havi rendszeres homlokzati tisztítását. Ennek társasházankénti költsége havi 3-5 ezer forint.

A Margit Körút graffiti mentesítése

A Margit Krt. graffiti mentesítését a II. kerületi önkormányzat rendelte meg 2006 őszén, a kivitelező az Ifotech Kft. volt. A program során a teljes Margit Körút graffiti mentesítésére sor került a Margit hídtól a Moszkva térig. A munkák 20 millió Ft + ÁFA-ba kerültek. A program során az érintett útszakaszon a graffitivel szennyezett homlokzatokat újrafestették, és a felületekre védőbevonatot vittel fel.

Tapasztalatok

A munkák során csupán az esztétikai átfestésre koncentráltak, a vakolati hibákat szinte sehol nem javították ki. Sok helyen az omladozó vakolatot festették át, néhol a kilátszó téglafalat. Ennek következtében a további nagynyomású, gőzborotvás tisztítások nehezen kivitelezhetőek, mivel a rozoga vakolat nem bírja a gőzborotvás tisztítást, attól leomlik. A védőbevonat minőségéről információink nincsenek, mivel a program befejezése óta eddig egyszer – részben – lettek csak a homlokzatok újra megtisztítva. Ez nem teszi lehetővé, hogy a védőbevonat minőségéről nyilatkozzunk. A társasházak a programba nem lettek bevonva, a homlokzat tisztítását ingyen kapták, ellenben semmilyen kötelezettségük nem keletkezett a további tisztításokra vonatkozóan. Az elmúlt több mint egy évben a házak többségét újra összefirkálták, az új graffiti-rongálások rendszeres eltávolításáról senki nem gondoskodott. A Margit Körút egy év után majdnem ugyanolyan állapotban van, mint a program megkezdése előtt.

Javaslatok a program megújításával kapcsolatban

Nem működőképes az olyan program, ahol a társasházak kezelői nincsenek bevonva a program végrehajtásába. További tapasztalat, ha ingyen juttatunk valamit egy közösségnek, akkor el is kell (lehet) várni valamit cserébe. A Margit körúti program során a kerületi önkormányzat intézkedett, a kivitelezés során nem figyeltek oda a későbbi tisztítások igényeire (megfelelő szilárdságú vakolat). A társasházak nem lettek bevonva, részükre semmilyen kötelezettség a tisztítás fejében nem lett megállapítva. Az elmúlt egy év graffiti-rongálásait nem távolították el, a körút szinte azonos képet mutat a program megkezdése előtti képpel. A program továbbvitele érdekében a házakat egyenként át kell vizsgálni, a homlokzati vakolati hiányosságokat ki kell javítani, és meg kell szervezni a rendszeres (legalább havi egyszeri) tisztításokat. Ennek pótlólagos költsége házanként 3-5 ezer forint / hó.

A Lát-Kép egyesület graffiti mentesítési programja

A Lát-Kép Egyesület 2003-ban alakult civil mozgalom, amely a város környezetkultúrális megújulásáért, a szebb, élhetőbb városért tevékenykedik. 2005-ben az Országos Bűnmegelőzési Bizottság pályázatán nyert forrásokból indították el a „Közérdekű munka büntetésre ítéltek városszépítő foglalkoztatása” c. projektjüket. A program keretében vásárolt technológiával kő, műkő, mészkő, beton felületekről tudják a firkákat eltávolítani, a segédmunkát pedig közmunkásokkal végeztetik. A programjuk során eddig 23 társasház homlokzatát tisztították meg, és azokat védőbevonattal is ellátták. A munkákért a társasházaknak nem kellett fizetni, csak kötelezettséget kellett vállalniuk a homlokzatok folyamatos tisztítására. Erre több opcionális megoldást is felvetett az egyesület, legtöbben az Anti Graffiti Solutions Kft „Anti-Graffiti Partnerprogramjához” csatlakoztak, amely szolgáltatás havi 3-5 ezer forintért vállalta a homlokzatok átalánydíjas tisztántartását.

Tapasztalatok

A Lát-Kép Egyesület főleg kő felületeket tisztított meg, így a bonyolultabb vakolt, festett felületek problematikájával nem szembesültek (megfelelő minőségű festék, vakolat). A mészkő felületeket homokszórásos technikával tisztították meg, amely technológia mészkő, klinkertégla esetén megfelelő. A felvitt védőbevonat magas színvonalú volt, a folyamatos tisztítást is lehetővé teszi. A program lényeges eleme, hogy nemcsak a homlokzatok egyszeri megtisztításáról gondoskodtak, de igyekeztek megoldani a folyamatos tisztántartást is. Ennek költségét – havi 3-5 ezer forint – már a társasházaknak kellett állniuk. A programba bevont 23 társasház közül 15 csatlakozott a havi rendszeres tisztítási partnerprogramhoz, ezek mindegyike ma is kifogástalan állapotban van. A többi ház közül 5 ismét össze lett firkálva, 3 saját maga gondoskodik a firkák eltávolításáról (kisebb nagyobb sikerrel).

Az eddigi graffiti elleni programok általános tapasztalatai:

A homlokzatokra megfelelő védőbevonatot kell felvinni, amely lehetővé teszi a firkák egyszerűbb eltávolítását. Mivel a tisztítás jellemzően gőzborotvával történik, ezért a felújítások során meg kell erősíteni a vakolatok szilárdságát, hogy azok elviseljék a nagynyomású gőz igénybevételét. A graffiti jellemzően a „szemétkupac elv” alapján terjed, ezért a felkerült firkákat mihamarabb el kell távolítani. Célszerű, ha a homlokzatok felújításáról, a védőbevonatról és a folyamatos karbantartásról egy cég gondoskodik, mivel káresemény esetén így elkerülhető az egymásra mutogatás (pld. Felújított, védőbevonattal ellátott felületre felkerült firka gőzborotvás eltávolítása során leesik a vakolat! Ki a hibás? A vakoló vagy a tisztító cég?) A leglényegesebb feladat a homlokzatok folyamatos tisztántartásának megszervezéséről gondoskodni. Értelmetlen olyan programot elindítani, amelyikben nem szervezték meg a legalább havi egyszeri, visszatérő tisztítást. A társasházakat a programokba be kell vonni. (Pld. az új firkák eltávolítását nekik kell megszervezniük).

Nem elegendő az új építésű, vagy felújított társasházaknál a védőbevonat alkalmazását előírni. A firkák eltávolításának rendszerességét kell rögzíteni (ami feltételezi védőbevonat alkalmazását). Ha az Önkormányzat ingyen teszi lehetővé a társasházak megtisztítását, cserébe el kell várnia a homlokzatok további rendszeres karbantartását. Célszerű ezt a kötelességet szerződésben rögzíteni, a nem teljesítés esetére szankciókat rögzíteni. A tisztítások célszerű egy-egy útvonalra összpontosítani, egymás mellett több épületet is egyszerre megtisztítani, mert így az eredmény is látványosabb, és később – a „szemétkupac elv” működéséből adódóan – kevesebb graffiti-rongálás éri a felületeket.