Hiába a védekezésre költött több száz millió, az elmúlt egy hónap alatt újra elcsúfult a belváros. A Figyelőnet egy olvasója hosszú és szomorú levélben ecsetelte a Budapest legforgalmasabb pontjain uralkodó, szerinte elkeserítő állapotokat. Illegális vadplakátok egymás-hegyén hátán, ízléstelen graffitik és szemét, amellyel még azelőtt szembesülnek például az EU-diplomaták, hogy a Parlament sziluettjét meglátták volna. A helyzet ráadásul láthatóan romlik. A Figyelőnet Felkereste a levélben említett helyszíneket – a Keleti pályaudvart és környékét – hogy dokumentálja, mi a helyzet valójában, az eredménnyel pedig megkeresték a Szeretem Budapest Mozgalmat is. Összehasonlítós játék képekkel és szöveggel.

A Keleti pályaudvar környéke tele van vadplakátokkal

„Budapest az Európai Unió fővárosa. A Keleti pályaudvar Budapest legfontosabb pályaudvara. Ide érkeznek a turisták, illetve az EU-megbeszélésekre meghívott vendégek. Mit látnak? Koszt és rendetlenséget, olyat, amit Demszkynek is sikerült legalább az utolsó évekre felszámolnia.” – áll a levélben.

A Keleti pályaudvar elhanyagolt környéke

A Keleti pályaudvar elhanyagolt környéke

„Tarlós kampányában előszeretettel használta a rendezett és tiszta közterek szavakat, s lám, a belváros egyik legfontosabb, legforgalmasabb terén tényleg balkáni állapotok uralkodnak. Igaz, már nem lehet aludni az aluljárókban, talán kicsit tisztábbak is, de fent a felszínen a helyzet láthatóan romlott. Senki nem takarít, nem érdekli senkit, hogy kosz van a Baross téren és persze máshol is Budapesten.”

Kosz van a Baross téren és máshol is

Kosz van a Baross téren és máshol is

„Akik most hirdetnek, azok költöztető cégek és ismert, nagy ingatlanközvetítő irodák és azok franchise partnerei, akik lakások hirdetéseit helyezik ki a városban.”

A lámpaoszlopok tele vannak ingatlanhirdetésekkel

A lámpaoszlopok tele vannak ingatlanhirdetésekkel

„Hiába szólították fel az ősszel például a MÁV-ot, hogy tartson rendet a Keletiben, falfirkákat távolítsák el az épületekről, hogy az EU-delegáciokat ne fogadja elszomorító látvány, sajnos semmi sem történt. Nemhogy a falfirkákat, a vadplakátokat sem távolítja el senki…”

A vadplakátokat nem takarítja le senki

A vadplakátokat nem távolítja el senki

„Az utóbbi években viszonylagos tisztaság volt a Baross tér előtt, eltűntek a vadplakátok, de a város mostani új vezetése alatt, az említett választási ígéretekkel ellentétben döbbenetesen összeragasztott oszlopok láthatóak a Keleti előtt, van olyan lámpaoszlop, jelzőtábla, ahol már több rétegű a vadplakát, sőt megjelentek a házfalakon is. Hasonló a helyzet a hetedik kerületi Bethlen Gábor és Péterfy utcában, ahol tavaly még kulturált körülmények voltak. Mára, mint egy afrikai város külső része, tele vadplakátokkal, szeméttel.”

Minden tele van vadplakáttal

Minden tele van vadplakáttal

Sajnos tavalyi év végével befejeződött a budapesti falfirka- és vadplakátprogram – közölte az fn.hu megkeresésére a SzeBu. Vadplakát-mentesítésre havonta nettó 2,5 millió forintot, falfirkák eltávolítására a két éves program alatt több mint nettó 200 milliót költött a város. A jelenlegi szint fenntartása már kevesebbe kerülne.

A BKV megállókat sem kímélik

A BKV megállókat sem kímélik

Egy hónap után máris tisztán látható a plakátok rohamos terjedése. Újra nagyon fertőzött a Keleti, a Moszkva tér, a Stadionok metrómegállója és környéke, az 1-es villamos vonala, a Határ úti metró, a Baross utca, stb. A vadplakátok egyértelműen ezekről a területekről terjednek tovább. Egyes helyeken már több réteg vastagon találhatóak a ragasztmányok a közterületek oszlopain, utcabútorain – áll a szervezet levelében.

Rohamosan terjednek a vadplakátok

Rohamosan terjednek a vadplakátok

Budapest jelenlegi gazdasági helyzete nem rózsás, ahogyan a hírekből is hallani lehet, de a közrendre és a tisztaságra több pénzt szeretnének fordítani. Így reméljük, hogy előbb-utóbb elindul újra a vadplakátok teljes felszámolása és tovább folytatódik a falfirka-mentesítés. Az ezekre a feladatokra fordított pénzösszegek nem olyan magasak, hogy a városnak ne érné meg a tiszta és rendezett városképet fenntartania. A SzeBu információi szerint a Főváros nem szeretne megelégedni az eddig tapasztalt tisztasági szinttel, hanem teljes zéró toleranciát szeretnének elérni.

Zéró tolarencia kell

Zéró tolarencia kell

A SzeBu javaslatai szerint a jelenleg nem felderíthető illegális hirdetők ellen jogszabályi változásokra van szükség. A közterület-felügyelet, vagy a szabálysértési hatóságok kapjanak nyomozati jogkört, mert minden ismeretlen tettes ellen szinte lehetetlen a jelenlegi szabályozással fellépni. Úgy tudjuk, hogy a Főváros most dolgozza ki ajánlásait e témakörben is. Mi több minisztériumot, a BRFK-t, nagyobb városok vezetőit, így Tarlós főpolgármestert, György István főpolgármester-helyettest és kerületi polgármestereket is megkerestünk ajánlásainkkal. A megfelelő jogszabályi háttéren és annak alkalmazásán kívül a vadplakátok, falfirkák azonnali eltávolítására van szükség és kommunikálni kell a társadalommal is, például az oktatásban. Ezen program szerint egyre kevesebbet kell majd költeni egy-egy terület tisztántartására.