Ismételten felmerült a Moszkva tér névváltoztatása, ezt Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója erősítette meg. Te átneveznéd a teret? Ha igen, milyen nevet kapjon? Nézzük a Moszkva tér (név)történetét.

Moszka tér - Minek nevezzelek? (Kép: BIA)

Moszka tér - Minek nevezzelek? (Kép: BIA)

Valaha ezen a területen agyagbánya működött, a bányászat következtében pedig egy tó keletkezett. Emiatt a századfordulón korcsolyapályaként, majd sporttelepként is működött. 1929-ben nevezték el Széll Kálmán térnek (Széll Kálmán 1875-1878 között pénzügyminiszter, majd 1899-1903 között Magyarország miniszterelnöke volt. A tér nevét 1951-ben változtatták Moszkva térre, amely a rendszerváltást követő nagy utca-visszanevezések után is megmaradt Moszkva térnek (rövid intermezzo, hogy a teret 1956. október 26-án egyszer már átkeresztelték Ifjú Mártírok terévé).

Az elmúlt években többen és többször is kezdeményezték a tér átkeresztelését. 2001-ben a “Lelkiismeret 88” munkacsoport vezetője magánemberként és a csoport nevében is már szorgalmazta az említett tér átnevezését. 2002-ben és 2006-ban egy ifjúsági szervezet állt elő névváltoztatási ötlettel, a lehetséges változatok között szerepelt Antall József tér, Ötvenhatosok tere, Ifjú mártírok tere, Mindszenty József tér, de még szóba jöhetett a régi Széll Kálmán tér elnevezés vagy maradhatott volna Moszkva tér, csak “cirill betűkkel is” ki kellett volna írni az utcanévtáblára. 2010-ben két Jobbikos képviselő (Bana Tibor és Staudt Gábor) ismét Széll Kálmán egykori miniszterelnök nevét adta volna a Moszkva térnek, erről határozati javaslatot nyújtottak be a Parlamentnek. Legutóbb pedig már Tarlós István hivatali ideje alatt kérelmezték az átnevezést.

Érdekes adalék lehet a névmeghatározásban, hogy a korábbi Széll Kálmán tér kedvelt elnevezése az 1950-es és 1970-es évek között Kalef, vagy ritkábban Széllkalef volt (a „Kalef” a Kálmán férfinév egyik becéző formája). Az itteni ücsörgést, nézelődést és randevúzást nevezték kalefozásnak (erről a Moszkva tér című film is megemlékezik).

Mi legyen a tér neve? Állítsák vissza az eredetit vagy teljesen új legyen? Várjuk javaslataitokat itt és a Facebook-on is!