2011. február 6-ától a BKV megállóiban is tilos lesz dohányozni. A Fővárosi Közgyűlés 2010 decemberében elfogadott és most hatályba lépő rendeletének értelmében a tilalom megszegőit 50 ezer forintra büntethetik a közterület-felügyelők.

A szabályozás szerint tilos a dohányzás az autóbuszok, a villamosok, a trolibuszok, a HÉV, a fogaskerekű, a sikló és a libegő megállóiban. Azokon a helyeken, ahol nem egyértelmű, meddig tart a megálló területe, a járdaszegélytől számítva két méter széles lesz a védett terület, a hosszúsága pedig az adott járműtípus méretétől függ. Így a HÉV-megállókban százhúszszor kettő méteres a tiltott zóna. A cigarettázás a megállóhelyek és a végállomások utasváróiban sem engedélyezett, egy dohányzó utas akár 8-10 ott tartózkodó, nemdohányzó utastársa várakozását is kellemetlenné teheti.

Tilos a dohányzás a BKV megállókban

Tilos a dohányzás a BKV megállókban

A BKK várhatóan a napokban helyezteti ki a figyelmeztető felhívásokat a megállóiba.

A Fővárosi Közgyűlés még tavaly (június 3-ai ülésén) döntött arról, hogy megtiltja az önkormányzat, illetve a BKV tulajdonában álló 72 aluljáróban a dohányzást, a tilalom 2010 júliusa óta él. Korábban hasonló döntést hozott a testület, amikor a játszótereken és azok közvetlen környezetében rendelt el dohányzási tilalmat.