A BME kutatócsoportja Budapest térszerkezetének elmúlt 20 évét vizsgálta. A kutatás szerint a beruházások városszerkezeti stratégia nélkül készültek, mobilitás hiányban szenvedünk, magántulajdon iránti túlzott vágyból viszont nincs hiány. Mi lehet a megoldás? Projekt- és könyvbemutató a Cseh Centrumban.

Urbanity twenty years later: Projekt és könyvbemutató

Urbanity twenty years later: Projekt és könyvbemutató

Az elmúlt húsz év tanulságait levonva készítettek tervjavaslatokat Budapest öt különböző területéhez a BME Urbanisztika tanszékének hallgatói, a Magdolna-negyedtől a Belvárosig. Az eredményeket könyvben összegezték, amelyet január 28-án, pénteken mutatnak be a Cseh Centrumban.

A BME Urbanisztika tanszékének Urbanity kutatócsoportja Kádár Bálint és Alföldi György vezetésével egy éven át elemezte az elmúlt húsz év Budapest térszerkezetét érintő folyamatait. A kutatás a köztérhasználat és az ingatlanok tulajdonviszonyainak gyors változásaira fókuszált. Ezek a folyamatok a városi életformát érintő bizonytalanságokhoz vezettek, amelyek elsődlegesen a köztérhasználat kultúrájának anomáliáiban, a mobilitás hiányában és a magántulajdon túlzott vágyában jelentkeztek.

A gyors változások felkészületlenül érték a várost. Az új beruházások koherens városszerkezeti stratégiák nélkül készültek el, míg a meglévő épületállomány rehabilitálásánál a lakosság szükségeit nem vették figyelembe. A kutatócsoport szimulációs tervjavaslatokat készített a negatív folyamatok megfordítására és egyúttal arra tett kísérleteket, hogy Budapest az elmúlt húsz év kudarcai ellenére is egy fenntartható fejlődési pályán alakíthassa ki erőforrásait. A főváros öt jellegzetes területére öt tervjavaslat készült, amelyek jól reprezentálják a poszt-szocialista város problémáit. Az öt tervjavaslatot a tanszék egy-egy hallgatója készítette, az “Urbanity – twenty years later” című könyvben hat másik főváros víziói mellett az ő munkáik kerültek publikálásra.

A bemutatott munkák:
Fábri Attila: Magdolna negyed
Szendrei Zsolt: Millenium Városközpont
Wéber Katalin: Szépvölgyi út
Tóth Szilvia: Népfürdő utcai lakótelep
Beke András: Belváros

Program:
17:00 a KÉK köszöntője
17:10 Az Urbanity budapesti munkájának bemutatása
17:40 Igor Kovacevic, a prágai CCEA vezetője bemutatja a könyvet
17:50 Szerény fogadás és lehetőség a könyv megvásárlására

Együttműködő partnerek:
KÉK, BME Urbanisztika tanszék, CCEA, Rév8

Időpont: 2011. január 28. péntek 17:00
Helyszín: Cseh Centrum, 1063 Budapest, Szegfű u. 6.