Az alábbiakban a Budapesti Építész Kamar közleménye olvasható.

Budapest fejlődése, a történeti kereteket figyelembe vevő progresszív fejlesztés irányainak kialakítása, a társadalomnak, és annak részeként az építész szakmának is közös ügye. Az elmúlt időszakban több jó szándékú kezdeményezés futott holtvágányra, mert előkészítésük vagy elmaradt, vagy nem volt kellően körültekintő.

A Budapesti Építész Kamara Elnöksége a közeljövő fejlődési irányainak és célpontjainak kialakításához a következő megfontolandó gondolatokat rögzíti. Ahhoz, hogy Budapest léptékű fejlesztés elinduljon – legyen az akár a Lágymányosi gyaloghíd – előtte számos, a sikeres megvalósításhoz nélkülözhetetlen összehangolt lépést kell megtenni az erre leginkább hivatott szakemberekkel.

Ezek közül – maradva a híd példájánál – a következők elkerülhetetlenek:

  •  
    • Meg kell vizsgálni az elképzelt fejlesztés városszerkezeti összefüggéseit.
    • Meg kell vizsgálni a szűkebb és tágabb környezetre gyakorolt hatását.
    • El kell készíteni a szükséges mérnöki szakvéleményeket /geodéziai, talajmechanikai, hidrogeológiai, környezetvédelmi, forgalomelemzési, közmű helykijelölési, zöldterületi/. Csak ezek után kerülhet sor a létesítmény helyének pontos meghatározására.
    • Gazdasági elemzést kell készíteni a megvalósíthatóságra, a fenntarthatóságra vonatkozóan.
    • Elengedhetetlen az elemzések, a tervbe vett elhatározok közvélemény felé történő tolmácsolása.
    • Az előkészített szakmai keretek, gazdasági elemzések és a közvélemény reakcióinak figyelembe vételével kell megvalósítási programot készíteni.
    • Ez a program legyen az alapja egyrészt a szükséges politikai és szakmapolitikai támogatás elnyerésének, másrészt a véleményünk szerint szükséges nemzetközi tervpályázat kiírásának.
    • A tervpályázat győztesével a már körültekintően megfogalmazott program tervezésére kell szerződést kötni.

Lehet, hogy az előzőekben felsorolt teendők fölöslegesnek tűnnek, de a Budapesti Építész Kamara Elnöksége, jelentős nemzetközi tapasztalatok figyelembe vételével úgy ítéli, hogy ezek nélkül mindannyiunk számára fontos, tökéletes végeredmény csak a véletlen műve lehet. Sem országunk, sem társadalmunk nincs olyan helyzetben, hogy nagy ívű fejlesztések sikerét véletlenekre bízza.

Budapest, 2011. január 27.

Budapesti Építész Kamara Elnöksége