A “The Telepraph” cikke a világ 50 legnagyszerűbb kulturális desztinációját kutatja. Melyik a világ legjobb helye a kultúra-imádók számára? A Taj Mahal Indiában? A Machu Picchu Peruban? A  vibráló városi élet New Yorkban? Esetleg a budapesti múzeumok és galériák sora? Erre keresik a választ a The Telegraph utazási szakértői, erről szavazást is indítottak.

Budapest a zene és a művészetek városa

Budapest a zene és művészet városa

Európából 20 város képviselteti magát, többek között Amszterdam, Berlin, Bécs, Brüsszel, Isztambul, Madrid, Párizs, Róma, Szentpétervár. Budapest kulturális életével, történetével kapcsolatban kiemelik, hogy az 1867-es Kiegyezés alkalmával Ferenc József kijelentette: Budapestet Béccsel egyenrangú fővárossá kívánja tenni. Szerintük ez meg is valósult.

Beszámolnak az Iparművészeti Múzeum csillogó tetejéről, a Vásárcsarnokról, a Gresham palotáról, az Állatkert Elefántházáról. Budapest a zene és művészet városa, amely tele van galériákkal és múzeumokkal (pl. Terror Háza, Rendőrség-történeti Múzeum, de természetesen a “klasszikusokat” is megemlítik.)

A Londoni Királyi Művészeti Akadémián tavaly ősszel nyílt “Kincsek Budapestről” tárlat (mely több mint 200 remekművet vonultatott fel. Többek között Leonardo, Raffaello, El Greco, Goya, Manet, Monet, Schiele, Gauguin és Picasso alkotásai mellett a magyar művészetnek a Magyar Nemzeti Galériában őrzött számos főművét, köztük Munkácsy, Rippl-Rónai vagy Csontváry remekműveit ismerhette meg  a londoni közönség.

Zeneileg is maradandót alkot a város, nemcsak a világhírű Budapest Fesztiválzenekar révén, de az Opera és a Magyar Nemzeti Balett révén is.

Mi az 5 hely, amit nem hagyhatunk ki Budapesten?

  1. Szépművészeti Múzeum
  2. Opera
  3. Iparművészeti Múzeum
  4. Vásárcsarnok
  5. Fővárosi Állat- és Növénykert

Szavazni ITT lehet! Hajrá Budapest!