16 jelentkező közül Budapest városa nyerte el a Lyonban rendezett Auroralia 2010 verseny első díját. A nemzetközi díjat minden évben azok a városok kapják meg, amelyek a legjobb projekteket valósítják meg a fenntartható, energiatakarékos és tetszetős városi világítás terén. Sikerével Budapest a 2009. évi győztes, Berlin nyomdokaiba lép.

Szabadsaghid_kivilagitva

A kivilágított Szabadsághíd

A december 8-án megrendezett díjátadó ünnepségre egy, a projektért felelős személyekből álló magyar csoport érkezett Lyonba. A küldöttség tagjai: Ughy Attila, Budapest XVIII. Kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzat polgármestere, a Fővárosi Önkormányzat Városképvédelmi és Városfejlesztési tanácsnoka, országgyűlési képviselő; Kiss Anikó, a Fővárosi Önkormányzat Környezetgazdálkodási és Energetikai Ügyosztályának vezető tanácsnoka; valamint a Tungsram-Schréder Zrt (a híd LED-világítását fejlesztő cég) vezetőségének képviseletében Hidvégi Edit, marketing és kommunikációs vezető és és Bjorn Brandt, a cég vezérigazgatója.

A díj átvételekor Ughy Attila azt mondta: „Büszkék vagyunk a beruházásra, nemcsak azért, mert városunk újabb ékességgel gazdagodott, hanem azért is, mert egy igazi 21. századi műszaki megoldásról van szó. Az új koncepció éves szinten 100.000 euró megtakarítást eredményez a hagyományos világítási rendszerekhez képest a híd kivilágítása és karbantartása kapcsán. Úgy gondolom, az Auroralia zsűrije ezt a kettős hatást jutalmazta azzal, hogy Budapestnek adta az első díjat”.

Az új köntösbe öltöztetett híd 2009. május 25-i felavatását igen intenzív tervezési munka előzte meg. A híd szerkezeti sajátosságainak hangsúlyozása végett rendkívül kreatív műszaki megoldásokra volt szükség. Ezeket két, kifejezetten erre a területre specializálódott vállalat szállította: a Lisys, a különleges világítási alkalmazások magyar szakértője, és a Tungsram-Schréder, a kültéri világítás magyarországi piacvezetője, aki egy egyedi megoldás kidolgozásával járult hozzá a nagy kihívást jelentő projekt megvalósításához.

A 4 hónapig tartó szerelési munkák során összesen 584 LED-es világítótestet helyeztek el. Az 1,6 m hosszú és 6 cm széles világítótesteket kifejezetten ehhez a beruházáshoz tervezték, és az ezzel megbízott cég, a Tungsram-Schréder találó nevet adott újdonsült termékének: „Dunaled”.

Bjorn Brandt, a cég vezérigazgatója aláhúzta: „Több mint egy évszázad elteltével a Szabadság híd megérdemelte, hogy az elérhető legjobb világítással lássák el – mind a megjelenés, mind a minőség és költséghatékonyság tekintetében egyaránt. Ha visszatekintek a részvételünkkel végrehajtott számos budapesti városkép-megújítási projektre, különösen büszkék lehetünk erre a teljesítményünkre, mivel az teljes valójában tárja elénk ennek az építészeti műremeknek a szépségét, és egyúttal lényegesen energiatakarékosabb és környezetbarátabb is más megoldásoknál”.

Az Auroralia-díjjal a városok által megvalósított, a fenntartható világítást célzó három legjobb kezdeményezést díjazzák. A díjátadó ünnepségre minden évben a tekintélyes lyoni Fényfesztivál keretében kerül sor, és az eseményt a LUCI (Lighting Urban Community International) támogatja, amely egy 60 városból és 30 társtagból álló nemzetközi szervezet. Számukra a fény fontos városfejlesztési eszköz.

A díjat odaítélő zsűri, a világ különböző területeiről (pl. New Yorkból, Olaszországból) érkező, független nemzetközi sajtószakértőkből áll, akik különféle közvilágítási, várostervezési és környezetvédelmi folyóiratokat képviselnek. A legfontosabb kiválasztási kritérium a közvilágítási projekt ökológiai lábnyomának és környezeti hatásának minimalizálása innovatív megoldások alkalmazásával. A zsűri elsősorban a következőkre helyezi a hangsúlyt: energiafogyasztás, CO2-kibocsátás, a projekt összköltsége, a világítási rendszer előállításához szükséges erőforrások, szállítás, újrahasznosítás lehetősége, a koncepció eredetisége és szépsége, a lakók életminőségére gyakorolt hatás, társadalmi és kulturális hatások, egészségvédelem, az éjszakai városkép javítása, valamint a projekt más városokra gyakorolt ösztönző hatása.