A hajléktalanok kitiltása ellen tüntettek tegnap 18 órától A Város Mindenkié mozgalom felhívására a Blaha Lujza téri aluljáróban, ahol a főváros döntése értelmében hamarosan nem tartózkodhatnak az otthontalan emberek. A tiltakozók attól tartanak, hogy az aluljárókból elzavart emberek halálra fagynak majd az utcán. Tarlós István a Társadalmi Megbékélés program keretében tizenhárom aluljárót kíván megtisztítani a hajléktalanoktól. A főpolgármesternek azt üzenték, aludjon egyszer kint a hidegben.

2010-et az Európai Bizottság a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem évének nyilvánította és a magyarországi nincstelenek hónapok óta azért küzdenek, hogy ne tiltsák ki őket a közterületekről. Október 19-én a Parlamentben négy hajléktalan, A Város Mindenkié csoport tagjai nagyméretű táblát emeltek a magasba avval a felirattal, hogy “LAKHATÁST, NE ZAKLATÁST!” Az Országgyűlés plenáris ülése ugyanis aznap tárgyalta a törvényjavaslatot, mely által a közterületekről a települési önkormányzatok kitilthatják a nincsteleneket. Egy nappal később Magyarország 13 hajléktalanja a köztársasági elnökhöz, Schmitt Pálhoz fordult. Nyílt levelükben arról írtak, hogy ők is a magyar nemzet tagjai, ők is a Magyar Köztársaság állampolgárai, akiknek ugyanolyan emberi jogaik vannak, mint a lakásban élőknek: “Ezt az egyenlőségünket és egyenlő méltóságunkat azonban nap mint nap kétségbe vonják.

Az éjfél óta életbe lépett rendelet szerint tilos az aluljárókban a fedél nélkülieknek aludni, miközben a hajléktalanszállók maximális kihasználtsággal működnek, télen az éjjeli menedékhelyeken a földre fektetik a rászorulókat.

A budapesti hajléktalanokat évente egyszer, február 3-án írják össze. 2010. február 3-án a fővárosban 1860-an háltak az utcán, több tízezren pedig hajléktalan-szállókon. Budapest új főpolgármestere novemberben a Társadalmi Megbékélés program keretében a felmérést megismételtette, és december 15-i határidővel 116 aluljárói hajléktalannak ígért speciális elhelyezést.