Veszített vonzerejéből Budapest, 26-dikról a 30-ik helyre esett vissza azon a 36 európai várost tartalmazó listán, amely azt mutatja be, hogy merre szeretnének terjeszkedni a cégek a jövőben. Továbbra is London és Párizs a legkedveltebb célpont, mi pedig hátul kullogunk. Nem kell ettől megijedni, az elmúlt hónapok gazdasági bizonytalanságai állhatnak a visszaesés hátterében – vélekedett Hegedűs Miklós, a Gazdaságkutató Zrt. igazgatója. A turistákat a jelek szerint nem érdeklik a gazdasági mutatók. A leghíresebb útikönyvgyártó cég, a Lonely Planet a tíz legjobb úti cél közé sorolta Budapestet.

Ott vagyunk London, Párizs, Róma és Bécs mellett a listán. Nagyon sokat foglalkoznak Budapesttel külföldi napilapok, magazinok, útikönyvek és utazási portálok. Az egyik hírlevél például együtt említi a magyar fővárost Londonnal és Madriddal. Egy szavazáson Budapest a negyedik lett – hívta fel a figyelmet Mihalcsik Judit, a Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. munkatársa.

Az érem másik oldala, hogy továbbra is rendszeresek a külföldiek panaszai a budapesti közszolgáltatásokra. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesületnél (VEKE) leginkább a reptéri és a pályaudvari taxisokra, valamint az idegen nyelvű tájékoztató táblák hiányára panaszkodnak. – Azt hiszik, egy órát lehet utazni a BKV-jeggyel, és nem értik, miért bünteti meg őket az ellenőr, ha felszállnak vele másik buszra, metróra. Nem igazodnak el a BKV utastájékoztatóin, és furcsállják a semmilyen idegen nyelven nem beszélő ellenőrök rossz modorát – összegezte Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője az elkeserítő tapasztalatokat. Ugyanakkor a külföldiek kedvelik a régi járműveket, érdekesnek találják az ócskavastelepre való szovjet trolikat és meglepően jónak tartják az éjszakai közlekedést.

Ezt dicsérik a fővárosban a turisták: szép régi épületek, éjszakai díszkivilágítás, pezsgő éjszakai élet, romkocsmák, finom magyar borok.

Erre panaszkodnak a fővárosban a turisták: sok hajléktalan a belvárosban, ronda kirakatok, koszos a város, sok falfirka, nincsenek nyilvános vécék, a boltban átvernek az eladók.

V. J. Z. – B. V.