Egy hét múlva már füstmentesek lesznek a budapesti alujárók, mert jövő szerdán lép életbe a dohányzási tilalom ezeken a közterületeken, a szabályozást a Szeretem Budapestet Mozgalom is támogatja. A Fővárosi Közgyűlés június 3-ai ülésén döntött arról, hogy megtiltja az önkormányzat, illetve a BKV tulajdonában álló 72 aluljárókban a dohányzást. Korábban hasonló döntést hozott a testület, amikor a játszótereken és azok közvetlen környezetében rendelt el dohányzási tilalmat.

Az aluljárók füstmentessé tételéről szóló javaslatot Kolozs András szocialista képviselő tette, és azt épphogy elfogadta a közgyűlés. A javaslatot valamennyi frakcióból többen támogatták, így politikamentes döntés született. Az előterjesztést a 67 tagú testület 34 tagja támogatta.

A rendelet elfogadása után az Újvárosháza folyosóján dohányzó képviselők közül többen is megjegyezték, “győzött a dohányellenes lobbi”. Az egy hét múlva életbe lépő szabályozás újabb feladatokat ad a közterület-fenntartóknak és a közterület-felügyelőknek; utóbbiak szabálysértési eljárást is indíthatnak a tiltott helyen cigarettázókkal szemben.

A szabályt megsértők 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók. A figyelmeztető táblák kihelyezésére 10 millió forintot csoportosítottak át a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-hez. Az aluljárókban várhatóan rövidesen megjelennek majd a “dohányzási tilalom” és a “kamerával ellenőrzött terület” táblák. Az aluljárókat nem az új rendelet miatt kamerázták be, arról már korábban döntöttek, ám az ellenőrzést segítheti a “távfigyelem”.

A cég szóvivője, Horti Zsófia korábban az MTI-nek elmondta, a dohányzási tilalomra figyelmeztető táblákból több mint hatszázat helyeznek ki, tekintetbe véve az aluljárók és a metrók kijáratait. A táblákkal együtt a bejáratoknál két-két csikktartót is felszerelnek.