Bojár Iván András városarculati tanácsnak és a Szeretem Budapestet Mozgalom elnöke tegnap nyílt levéllel fordult Erzsébetváros önkormányzatához.

Tisztelt Erzsébetvárosi Önkormányzat! Tisztelt közgyűlési képviselők!

A 2009. június 25-én elfogadott Terézvárosi csendrendelet bevezetésekor hasonló tartalommal már tiltakozásomat fejeztem ki, amit ez esetben is megteszek.

Az eddig megismert erzsébetvárosi csendrendelet megalkotása előtt tisztelettel kérem Önöket, mint városarculati tanácsnok és a Szeretem Budapestet Mozgalom elnöke, hogy a döntés meghozatala előtt a következőket vegyék figyelembe, és amennyiben lehetséges, szükség szerint módosítsák a tervezett rendeletet.

Budapest éjszakai élete érték, amely rengeteg vendéget, számszerűsíthető bevételt hoz a városnak. A kerületi polgármesterek számára viszont a lakosság szavazata érték. Nagy kár lenne, ha Budapest két évtized alatt, sok-sok magánvállalkozói elhatározása, energiabefektetése és kockázatvállalása, nem utolsósorban messze földön számontartottá lett éjszakai élete elvérezne az októberi önkormányzati választásokat megelőző esős nyár heteiben. Nyilvánvaló, hogy a közterületen rendet kell tartani, s az is, hogy ebben erőikhez mérten részt vállaltak a romkocsmák, teraszok, bárok üzemeltetői is. Ám ez nem az ő feladatuk, hanem a rendőrségé. E szervezet működését az önkormányzatoknak – akár a szabadnapos rendőrök külön alkalmazásával is – módjukban áll támogatni. Élni kell vele.

Budapest egyes városrészei funkcionálisan átalakultak a rendszerváltás óta. Például a Rózsadomb sem az a csendes, villasorokkal szegélyezett alvóvárosrész, mint húsz éve volt. Utcáin bevásárlóközpontok, irodaházak jelentek meg. Nincs mit csodálkozni azon, hogy a kádárizmus évei után Budapest belvárosa, éppúgy mint Madrid, Róma, London, Párizs, Amszterdam, Stockholm, vagy bármely jelentősebb európai metropolisz belvárosa, határozott vígalmi karakter vett fel. Ezt elfojtani oktondiság. Szabályok közé szorítani viszont, kötelező. Ám nem a régi világ, a belvárosban lakhatás privilégiumát tanácsi lakásaik párszázezer forintos vásárlásával megszerző társadalmi csoportok mai érdekei kell, hogy Budapest jövőjét megszabják. Súlyos hiba lenne bármilyen városvezető részéről, ha a változásba kódolt konfliktusok elől elbújva a korlátozás egyetlennek hitt, és végül sosem hatékony eszközét alkalmazná. Ez a város változik. Irányai, trendjei láthatók. Azokat kanalizálni, mederben tartani kell, s nem gátat szabni nekik.

Tiltakozom tehát az Erzsébetváros problémakerülő, a választásokra kacsingató demagógiája ellen, mert ezzel kárt okoznak Budapest megítélésének!

Bojár Iván András
városarculati tanácsnok
Szeretem Budapestet Mozgalom elnöke