A minap Budafokon, a Duna-parton járt a Vízparti fejlesztések blog, egy olyan helyen, amely öt évvel ezelőttig elhanyagolt senkiföldje volt. Mára viszont hangulatos étterem, terasz várja az ideérkezőket, a jövőbeni tervekben pedig kikötő és hajóhotel is szerepel.

A Tomos Dokk Budafoknál

A Tomos Dokk Budafoknál

A Tomos Dokk és hozzátartozó Vasmacska terasz családi vállalkozásban valósult meg, a területet 4 éve vásárolták meg, mára a tereprendezés majdnem befejeződött és már csak a kikötő megnyitásához és a hotel üzemeléséhez szükséges engedélyek hiányoznak.

A környéken volt a híres Kutyavilla Csárda és a Macska Csárda, sajnos 1966-ra mindkettő bezárt, pedig hatalmas vízparti kultúra volt itt, Krúdy Gyula is előszeretettel járt ide, fejlett volt az evezős élet, az emberek a szabad strandon fürödtek, hajómalmok üzemeltek és a tauplikról mindig friss halat kínáltak.

A Kutyavilla csárda

A Kutyavilla csárda

És hogy mi valósult meg az elmúlt 4 évben? Üzemel az étterem és a terasz – közvetlen Duna-parti kapcsolattal. Van hajós klubhelyiség, különterem, színpad, parkoló, lesz játszótér, és sok zöld felület.

A Vasmacska Terasz

A Vasmacska Terasz

Már bevetésre készen áll a nagyhajók, akár szállodahajók fogadására alkalmas kikötő (pár esetben már állt is itt meg hajó, az is felmerült, hogy esetleg csatlakoznának a fővárosi gyorshajó projekthez).

A kikötő

A kikötő

Jelenleg a parton áll két kiselejtezett és „kibelezett” hajó, amiből hotelt/panziót és egy hatalmas vízi teraszt akarnak csinálni a tulajdonosok, így a hasznos terület mintegy 350 m² lenne.

A leendő hajóhotel

A leendő hajóhotel

Hajók is "leparkolhatnak"

Hajók is "leparkolhatnak"

Fel/lejáró a jachtoknak

Fel/lejáró a jachtoknak

És még egy érdekesség a végére. Ez az első európai szabadkikötő, ahol az úszómű világítása napkollektoros, mindez magyar fejlesztés, amely felhasználja a fényviszonyokat a világítás intenzitásának kialakítására. A tervező Jeney Tamás a 2009-es szöuli nemzetközi találmányi kiállítás és vásár alternatív energiaalkalmazási szakkiállításán amúgy harmadik helyezést ért el intelligens közvilágítási projektjével.

Budafok és a Duna

Budafok és a Duna

További fotókat itt találtok.