Ma minden a vízről szól, hiszen ma a Víz Világnapja van! Ajánlunk egy blogot, ahol a víz – város – ember kapcsolátáról, vízparti fejlesztésekről tudhattok meg érdekes infókat. Olvassátok, lájkoljátok!

Nemrég indult a vizpartifejlesztesek.blog.hu oldal, ahol a szerzők (cikkeik az Octogon magazinban jelennek meg a Víztükör sorozatban) vízparti fejlesztési modelleket mutatnak be, érdekes információkal, képekkel, videókkal.

Kapcsoljuk be a folyót a város mindennapi vérkeringésébe! De hogyan? Nincs egyértelmű módszer, mint ahogy két egyforma elhelyezkedésű, víz által ölelt város sincs. Európai különböző városai más-más recepthez nyúltak a vízpart felélénkítése kapcsán, de vannak hasonló elemek.

Mint ahogy a blog is írja, jelentős eseménnyel indul a tavasz: március 22-én van a Víz Világnapja, az ENSZ 1992-es dublini döntése alapján. Mert a víz nem adottság, hanem lehetőség…

A Föld felszínének több mint 70%-át víz alkotja (ennek kb. 0,02%-át alkotják tavak, folyók, 97%-ban az óceánok és tengerek teszik ki) a fogyasztható vízállomány viszont egyre kevesebb annak okán, hogy a népességszám növekedésévél egyre nagyobb tömegeket kell ellátni vízzel.

Egy jó ideje már mindenki előtt világos, hogy a világ a következő harcokat nemcsak az olajért, a termőföldért, hanem a vízért is megvívja majd. Míg Európában természetes, hogy az áruházak polcain halomszámra kaphatók a különféle ásványvizek, addig Afrikában sok helyen elérhetetlen, vagy luxus a tiszta víz. A felelősség a miénk is, gazdagabb országoké. A kérdés, készen állunk-e erre a felelősségre? Akarjuk vállalni az íróasztalokon túl is?