A parkért és a fákért tüntetnek az antiglobalisták és a Tabánban rendszeresen találkozó zsonglorök, pedig talán nem is tudják, hogy ötven év múlva a beruházó cégre száll az a Tabánból lecsípett terület, amelyen a Rác Termál Hotel épül. Hatvan fát az örökségvédelmi hivatal engedélyével kivágtak, de ígérik, újakat telepítenek helyettük.

Demonstrációt szervezett az Attac nevu antiglobalizációs mozgalom és az ifjú humanisták az átépülo Rác fürdőszomszédságában, a Tabánban. A körülbelül száz tüntető a fák kivágása és a Tabán kisajátítása ellen tüntetett dudákkal, gólyalábakkal felszerelve.

Tekintse meg képeinket! Csatlakoztak az attacosokhoz azok a – zömmel goás – fiatalok is, akik már évek óta szerdánként a Tabánban zenélnek, zsonglorkődnek, és heverésznek a fűben. A Magyar Zsonglőr Egyesület indította útjára a hagyományt, amely az életörömről szól, és egy fillérjébe sem kerül senkinek, mivel a köztér mindenkié. Álláspontjuk szerint ez is veszélybe került most, a Rác fürdő átépítése és a szállodaépítés miatt.

A tüntetésen a rendőrség is képviseltette magát, sőt még a Belügyminisztérium kamerával felszerelt kisbusza is a park közelében állomásozott.

Kövér burzsujok kontra bizonytalan aktivisták

Az Attac magyarországi vezetoje a mikrofont magához ragadva elmondta, hogy tiltakoznak a fakivágások ellen. Átfogó védelmi tervet dolgoztak ki a budapesti ősfák és zöldterületek védelmére, amit eljuttatnak a Fővárosi Önkormányzathoz. A lényegi rész után megtudtuk még, hogy nem is valódi demokráciában élünk, mert ahol a pénz beszél, és a kutya ugat, ott nincs mit tenni.

Kivéve persze, ha mindenki összefog, és a tőke ellenében elindul a lenini úton. Ha más út nem kínálkozik, a polgári engedetlenség is elképzelhető, mondta a szónok. Ez röplapozást és fához láncolást jelent. Ezután a tömeg átvonult a Ferenciek terére, ahol egy kissé zavarban lévő aktivista elmondta, hogy ő nem aktivista, de ismer ilyen embereket, és a lényeg az összefogás. Helyét egy szakállas fiatalember vette át, aki elrappelte, hogy new generation.

A KÖH engedélyezte a fakivágást

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével valóban kivágtak hatvan fát, mondta Janik Péter, az I. kerületi önkormányzat sajtószóvivője az Indexnek. Hozzátette, hogy ugyanilyen számban telepítenek ki új csemetéket. Kisebb zavart okozott a kerületben a kérdés, hogy a Tabán hivatalosan kihez is tartozik. Rövid nyomozás után a Fővárosi Önkormányzat vállalta a felelősséget.

Klikk a képre!

A park egy részén hétmilliárdos beruházás keretében épül fel a háromszintes, 55 szobás Rác Termál Hotel, majd második ütemben a Citadelláig haladó sikló. A hotel befejezésének várható időpontja 2006 ősze. A beruházást végző Rác Nosztalgia Kft. vállalta, hogy az első tíz évben havi 300 ezer, majd a következő negyven évben havi 605 ezer forintot fizet a földhasználatért. Utána a tulajdonába kerül a földterületet.

A Rác Nosztalgia Kft., amelynek 25 százalékos tulajdonosa a főváros gyógyfürdő részvénytársasága, megígérte, hogy tíz-tizenöt éven belül megtérül a beruházás. A komplexum közvetve tízmilliós nagyságrendű bevételt jelentene a fővárosnak évente, olvasható a Budapest.hu-n. A beruházásra egyébként 750 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek az államtól.

Illetékes híján sem a fővárosi, sem a kerületi önkormányzatnál nem tudtuk meg, hogy a közterületnek és kerületi törzsvagyonnak minosülő terület hogyan kerülhet magánkézbe, milyen pályáztatások útján választották ki a céget, és ezután is szabadon használhatják-e a parkot a fűre kifekvők és a színes ruhás buzogányosok.