HVG, 2006. május 11.

Régi gondja a városlakóknak, hogy mindennapi életük köztereit nélkülük, a fejük fölött formálják és alakítják a hatóságok, tulajdonosok. Egy új kezdeményezés ezen kíván változtatni: júniusban építészek, a helyi politika, gazdaság és lakosság képviselői együtt tervezhetik újra a Kammermayer teret.

A Revolutio Budapest 2006 ingatlan- és térségfejlesztési kiállítás, konferencia és vásár ötletgazdája, a Quo Vadis Consult felkérésére az Ecorys Magyarország Kft. június utolsó hetében rendezi meg Magyarország első, úgynevezett tervezői hétvégéjét, amely Budapest történelmi belvárosában, a Pilvax kávéház és a Városháza közvetlen közelében található Kammermayer tér megújítását célozza.

A kezdeményezés hátterében az a jelenség áll, miszerint Magyarországon a közterület megújítása – közpénz hiányában – gyakran kizárólag a helyi lakosság és a lokális gazdaság szereplőinek összefogásával, finanszírozásával valósulhat meg. A hazai városfejlesztésben azonban egyelőre nincs hagyománya az alulról szerveződő kezdeményezéseknek. A mostani Kammermayer-projekt ezt a gyakorlatot hivatott megváltoztatni. A Budapest első polgármesterének nevét viselő téren megvalósuló Kammermayer-beruházás keretében a szakma – várostervezők, építészek, és kapcsolódó felsőfokú szakmai képzésben részt vevő hallgatók –, a helyi politikai és gazdasági élet, valamint a lakosság képviselői a helyszínen találkoznak, és nyíltszíni eszmecsere során együtt gondolják át, mi módon tehető szebbé és élhetőbbé a belvárosnak ez a frekventált pontja.

A fővárosi, illetve az V. kerületi önkormányzat által támogatott és Steiner Pál V. kerületi polgármester által megnyitott, szervezett „ötletbörzén” a meghívott építészek, tájtervezők és településmérnökök az itt élők elképzeléseit is figyelembe vevő diskurzus során azonnal papíron vázolják javaslataikat.

Egy nap alatt körvonalazódhat többek között, hogy milyen legyen a térburkolat, a tér mely részein milyen növények, illetve utcabútorok kerüljenek legyenek, így felrázva a régóta új megoldásokra szomjazó teret. A munka eredményeképpen körvonalazódó elképzelések egylegitim tervben összegződnek, amelybõl a felújítás alapjául szolgáló hivatalos engedélyezési terv is elkészül.