Jövőre nem takarékoskodnak a felújításokkal
MNO – Cs. G., 2005. szeptember 6.

Egymilliárd forintot fordítanak a 2006-os – nem mellesleg a választás évére szóló – budapesti költségvetésben a legfontosabb aluljárók megtisztítására. Demszky Gábor főpolgármester a Boráros téri, egy hónap alatt rendbe hozott aluljáró átadásánál jelentette be, hogy jövőre is kiemelt figyelmet és pénzt fordítanak az aluljárókra. A bejelentés azonban még meglehetősen korai: a budapesti büdzsét a városatyák általában csak az év elején fogadják el – az ideit például februárban hagyták jóvá -, az azt alapvetően meghatározó állami költségvetés összeállítása is éppen csak megkezdődött.

Annyi azonban már most tudható, hogy a 2006-os budapesti költségvetésben nem fognak takarékoskodni az útfelújításokra jutó pénzekkel sem. A főpolgármester a nyáron jelentette be, hogy a 2005-ös, “a rendszerváltás óta sosem látott” útfelújítási dömping még két esztendőn át folytatódik. A választás évében és 2007-ben a városháza száz-száz kilométer út járhatóvá tételét tervezi, amelynek teljes költsége elérheti a harmincmilliárd forintot. (Összehasonlításként: Budapest – a kerületeket leszámítva -egy évben nagyjából 400 milliárd forintból gazdálkodik.)

Korai volna még konkrét összegeket mondani, de a prioritásokat tekintve nincsen vita – mondta lapunknak Bőhm András, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője. A szabad demokraták 2006-ban többet fordítanának az utakon és az aluljárókon kívül a városrehabilitációra, ezen belül a városháza-projekt megvalósítására. Tervezik azt is, hogy a humán szférára – különösen a kultúrára, oktatásra és az idegenforgalomra – az eddiginél több pénz jusson.

Az MSZP kiemelt területnek tartja a közlekedést, azon belül is a tömegközlekedés kérdését – mondta a 2006-os büdzsével kapcsolatban Gy. Németh Erzsébet. A fővárosi MSZP-frakció első embere a városi terek tisztítására is több forrást szánna.