Budapest belső területein a zöld területek aránya a huszadrésze az optimálisnak, de az EU által előírt minimum felét sem éri el. Budapesten három városligetnyi zöld területet betonoztak le az utóbbi tíz évben.
Ezt az 1998-ban szándékosan felhígított Favédelmi Rendelet tette lehetővé, mely sokkal inkább a befektetőket védi, mitsem a fákat. Nem csupán természeti szempontból fontosak a fák: egy ötven éves tölgyfa hatszáz ember oxigénszükségletét biztosítja.

Tavaly az I. kerület képviselői megszavazták a Rác Fürdő kibővítését egy négyszintes luxusszállodával, ami a Tabán egy részének beépítésével jár majd. Az új épületet a Kempinski szállodalánc fogja üzemeltetni.

Ehhez a Tabánt közterületből építési területté kellett átminősíteni, ez megtörtént. A tervek szerint 50-60 ősfát kell kivágni az építkezéshez. Ehhez az Örökségvédelmi Hivatal engedélyét is megszerezték már. A leválasztott területet a Rác fürdő bérli 40 éven át, a terület utána az ő tulajdonukba kerül. Figyelembe véve az alacsony bérleti díjat, ez olyan, mintha jelenértéken potom 88 millió forintért vették volna meg a területet!

A beruházást az állam a mi pénzünkből, a Széchenyi-hitel keretében 750 millió forinttal támogatta!
Mindez összhangban van Budapest városfejlesztési terveivel, sőt a gellért-hegyi sikló is innen indul majd.
Demszky Gábor főpolgármester azzal érvelt az építkezés mellett, hogy csak magántőke bevonásával lehet felújítani az elhanyagolt környéket.

A tövény előírja, hogy minden szállodának és turisztikai látványosságnak megfelelő számú parkolóhelyet kell létesítenie. A parkolónak is csak a Tabánban lesz hely! A beruházás 2006 végéig fog megvalósulni, ehhez az építkezést már idén nyáron meg kell kezdeni.

OLVASD ÉS TERJESZD!