Art on lake – Művészet a tavon: 2011. május 24 – szeptember 4.

Több szempontból is különleges az Art On Lake kiállítás a Városligetben: a tárlatot a 2008-ban elhunyt Pán Mátra képzőművész emlékére ajánlják, akinek 1991-es Műcsarnokbeli kiállítása és a tóra kihelyezett alkotása ihlette 2000-ben a Művészettel az új évezredbe, valamint a most látható Művészet a tavon kiállításokat.

A nemrég felújított, és 8 év után újra csónakázható Városligeti tó 35 000 m2-en ad otthont a rendhagyó szabadtéri tárlatnak, amely 16 uniós ország neves képzőművészeinek 25 alkotását vonultatja fel. A nagyszabású, nemzetközi művészeti koprodukció a Szépművészeti Múzeum, Budapest Főváros Önkormányzata Kulturális, Turisztikai és Sportfőosztály és a Műjégpálya három éves együttműködésében valósult meg.

Az évekig tartó, alapos előkészítő munka eredményeként most 16 uniós ország képzőművészeinek 25 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, amelyek a minket körülvevő világra, annak alakulására hívják fel a figyelmet, s próbálnak különböző válaszokat adni a folyamatra. A legismertebbek között ott találunk magyar alkotókat is, úgy, mint Kelemen Zénó, El-Hassan Róza, Kicsiny Balázs és Németh Ilona.

Az egyik legérdekesebb alkotást Spanyolország egyik legjelentősebb szobrászművész, Susana Solano készítette, aki 2009-ben örömmel mondott igent a Múzeum felkérésére, hogy egy új műtárgyat készítsen a csónakázótóra. A művészetpártolásáról ismert Vitra támogatta a műtárgy elkészítését, amely egy kb. 50 m2-nyi rozsdamentes felpolírozott négyzetes felület a víz alatt. Az alkotás cím nélkülisége beszédes, asszociációk sokaságát hozza mozgásba. A fémlap mint egy magányos sziget fénylik a víz alatt, egy másfajta felület a tavon, ahol megpihenhet az ember, vizsgálhatja átalakulását, ahogy az idegen tárgy idomul a tóhoz.

A kiállítás szeptember 4-ig tekinthető meg.