Duna hónap/Duna Tanösvény projekt 2011

2011 június 29-én, a nemzetközi Duna nap keretében megnyílt a Duna Tanösvény, amely a Petőfi híd és a Margit híd közt 13 pontból álló informatív sétatúra invitál mindenkit. A vízparti barangolás október 3-ig várja a megújult Duna rajongókat.

Ha varázslatos, több országot átívelő, történelmi folyó választja el Budát és Pestet, akkor mit keresnek forgalmas autópályák annak partján? – teszi fel jogosan a kérdést Tömör Miklós, a Duna Tanösvény projekt vezetője. Az uniós elnökséghez kapcsoldó Duna régió stratégia pályázaton befutó vállalkozás egy lehetséges ellenlépés lehet minderre – és egyúttal egyedülálló kezdeményezés is a fővárosban. Rendkívül alacsony büdzséből, kis híján 3 millió forintból próbálják kimozdítani a budapestieket otthonukból, hogy a párizsi, belgrádi, vagy éppen kopenhágai vízparti fejlesztésekhez hasonlóan a főrvárosiak is újra rácsodálkozzanak a vízpart szépségére, látványosságaira és beköltözhessen az élet a jelenleg zömében autó- és sétahajó-parkolásra kijelölt övezetben.

A Valyo Csoport és az Artopolis egyesület által megálmodott, és a Külügyminisztérium kiemelt támogatásával létrejött projekt 10 különleges dizájnnal bíró infótáblán mutat be archív képeket, grafikákat, korabeli dokumentumokat, adatokat és történeteket a Dunáról és közvetlen környezetéről. Megtudhatjuk, hogy mi köze volt a hódok szeretetének a férfi potenciához és női divathoz? Milyen lehetett, mikor még 9 fauszoda volt 1910-ben közvetlenül a Duna parton a Petőfi híd és a Margit híd között? De egykori legendákról, mutatványosokról és a helyszínről, annak közvetlen környezetéről is magunkba szívhatunk izgalmas adalékokat. A túra közepén a Belgrád rakpart magasságában található a STÉG, ahol növényekkel körbevett nyugányon lehet megtekinteni a budai oldalon a naplementét, társasjátékozni, piknikezni, vagy éppen randizni az aktuális társjelölttel, ahol a későbbiekben színes programokat is ígérnek a szervezők. Akinek mindez nem elég, az egy LAYAE alapú okostelefon-alkalmazással a táblákba helyezett QR kódokkal lementheti a térképet és plusz információkhoz is juthat.

 Octogon, 88. lapszám