A budapesti lakótelepek megítélése

A Studio Metropolitana Kht. sajtótájékoztatója, 2006. január 24. (Sajtóanyag)
A Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. tanulmányt készített a fővárosi lakótelepek megítéléséről. A kutatás a lakótelepek mellett a budapestiek egyéb lakóhely-típusokról alkotott véleményét, illetve költözési szándékait és azok okait is vizsgálta. A tanulmány tapasztalatait Ongjerth Richárd, a Studio Metropolitana ügyvezetője, Dr. Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes, valamint Bihary Gábor, a Fővárosi Közgyűlés Európai Integrációs és Külügyi Bizottságának elnöke sajtótájékoztatón mutatta be.

Összefoglaló megállapítások

A budapestiek szerint szükség volt és jelenleg is szükség van lakótelepekre, hiszen azok nagyon sok ember számára biztosítanak otthont. Lebontásuk helyett inkább felújításukat szorgalmazzák, s akár kedvezményes kölcsönökkel is segítenék a lakótelepeken élőket. A fővárosiak szerint szebbé, változatosabbá kellene tenni e házakat, rendezettebbé a parkokat. A budapestiek a lakótelepi házak energiatakarékosságának előmozdítására is hangsúlyt helyeznének. A megkérdezettek nagy része alapvetően elégedett lakóhelyével és annak környezetével, bár úgy véli, hogy érdemes lenne fejleszteni a környéket. Ezzel összhangban többségük – így a lakótelepeken élők is – ajánlaná a saját környékét, ha esetleg egy budapesti barátja szeretne odaköltözni. Hosszabb távú, illetve konkrét költözési tervei a budapestiek tíz-tíz százalékának vannak. Ők elsősorban családi házba vágynak, míg a saját kerttel rendelkező társasházak is népszerűnek bizonyultak.
A telefonos adatfelvétel 2005. harmadik felében, 500 fős reprezentatív, 18. évüket betöltött budapestieket magába foglaló minta alapján történt. A sajtótájékoztató keretében Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes közölte: az év elejéig nyilvántartásba vett 1059 panelpályázat 48.853 lakást érint, az igényelt támogatás összege 9.06 milliárd forint. Ezen túlmenően a panelprogramban eddig benyújtott pályázatokban az önkormányzatok 3.31, a lakástulajdonosok 6.03 milliárd forint hitel felvételével számolnak. A főpolgármeter-helyettes beszámolt arról is, hogy a fővárosi önkormányzat is pályázott a XIII. kerületi Kassák Lajos utca környékének rehabilitációjára, melynek keretében 32 millió forintos állami támogatással felújításra kerül a 78. sz. alatti 80 lakásos panel-lakóépület.