Index, MTI. 2006. január 12., csütörtök 16:28

Az idén soha nem látott nagyságú, 200 milliárd forint értékű közlekedési fejlesztést valósít meg Budapesten és környékén a kormány és a Fővárosi Önkormányzat – jelentette be a főpolgármester és a gazdasági miniszter közös csütörtöki tájékoztatóján. A fideszes Kupper András szerint az elkövetkező hónapokban Demszky Gábor “ígérettornádója fog végigsöpörni a városon”.

Demszky Gábor főpolgármester a gazdasági tárca vezetőjével tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tavalyi 80 kilométer után idén 150 kilométer út felújítása várható. Ősszel megkezdődik a 4-es metró alagútfúrása, áprilistól érkeznek az új, 54 méter hosszú nagykörúti villamosok első szerelvényei, újabb 50 Volvo buszt, új trolikat vesznek és folytatódik a 2-es metró felújítása.

2007-re elkészül az M0-ás háromnegyede

Kóka János gazdasági miniszter közölte, hogy a tárca újabb 3 milliárd forintos útfelújítási támogatást javasol a kormánynak, amiből a fővárosba vezető nagy forgalmú tranzit utakon 30 kilométeres felújítást végezhetnének. Azt prognosztizálta, hogy az északi Duna-hidat márciustól elkezdhetik építeni és a folytatódó munkákkal elérik, hogy a jövő év végére a híddal együtt az M0-ás háromnegyede elkészülhet. A főpolgármester pozitívumként említette, hogy az állam a korábban tervezettnél 20 milliárddal többel, 32 milliárd forinttal támogatja az idén a BKV-t, s így a cég gazdálkodása stabil, kiszámítható lesz.

Harminc kilométer kerékpárút is épül

Demszky bejelentette: a közműkiváltásokkal a Margit híd térségében gyakorlatilag már meg is kezdődött a novemberig tartó idei útfelújítási időszak. Ezek kapcsán 20 helyen 30 kilométernyi kerékpárutat is megépítenek. A metróépítés kapcsán megjegyezte, hogy 2009. végén utasokat szállít az új metró. Az alagútfúrás mellett különböző helyeken az állomásépítések is megkezdődnek. Így például a Fővám téren is munkálatok lesznek, s ehhez kapcsolódva még az idén lezárják a Szabadság hidat – tette hozzá a főpolgármester.

A miniszter az elővárosi közlekedés fejlesztésének fontos elemeként említette, hogy Budapest-Esztergom között 13 helyett 23 Desiro vonat közlekedik az idei évtől. Jövő évtől pedig 30 milliárd forintért 30 Flirt motorvonat köti majd össze a fővárost Tatabányával, Székesfehérvárral és Pusztaszabolccsal.

Fidesz: Demszky ígérettornádója végigsöpör a városon

Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője az MTI-nek úgy fogalmazott: az elkövetkezendő hónapokban minden budapesti polgárnak arra kell felkészülnie, hogy Demszky Gábor “ígérettornádója fog végigsöpörni a városon”.”Tizenöt év főpolgármesterséggel a háta mögött Demszky Gábornak nem ígéretekkel kellene kampányolnia, hanem megvalósult eredményekkel” – mondta. A nagyobbik ellenzéki párt politikusa megjegyezte, hogy véleménye szerint Budapest hemzseg a kátyúktól, a BKV pedig helyenként életveszélyes járműveket bocsát ki a forgalomba. Rámutatott arra is, hogy Demszky Gábor főpolgármestersége alatt, az elmúlt tizenöt évben egyetlenegy centiméternyi metró nem épült.