A főpolgármester indítványát elfogadva, a Fővárosi Közgyűlés többségi szavazással elutasította csütörtöki, e havi soros ülésén a Hajógyári-sziget rendezési tervét, amelyet a III. kerület készített.

Demszky Gábor javaslatára a közgyűlés április végén ismét tárgyal a tervezetről, ha addig elkészül a kerület, a főváros és a befektető közötti infrastrukturális fejlesztésekről szóló szerződés.

A közgyűlés kormánypárti többsége, a hónapok óta folytatott gyakorlatának megfelelően, ezúttal sem vette napirendre a Fidesz-MKDSZ-frakció által javasolt témákat. A 29 indítvány között szerepelt a rendőrök részére budapesti pótlék biztosítása, a Margitsziget helyi védettség alá helyezése és több ingatlan, köztük
a városmajori park és a Gesztenyéskert átadása a XII. kerületnek.

A Hajógyári-sziget rendezési tervének elfogadását javasolta a fideszes Juharos Róbert, azzal, hogy a főváros döntése csak azután lépjen hatályba, ha már a különszerződést elfogadták. Támogatta ezt Bihary Gábor (MSZP), aki egyúttal III. kerületi képviselő is.

Több ellenzéki politikus is úgy vélte, hogy egyfajta konkurenciaharc zajlik a IX. kerületi Millenáris Városközpont fejlesztője és a Hajógyári-sziget befektetője között.

Bihary Gábor szerint a legjobb megoldás, amit a kerület is támogatna, az lenne, hogy a főváros vásárolja vissza az eladott területet, s zöldparkot alakítsanak ki. Mivel erre nincs pénz, a fővárosnak és a kerületnek a lehető legjobb megoldásra kell törekednie – jegyezte meg.

Demszky Gábor zárszavában elmondta, hogy a szigetre szánt tízezer férõhelyes konferenciaközpont mérete – a tárgyalások eredményeképpen – 3500 fősre csökkent. Kifejtette, hogy a 32 hektáros területen 2400 szállodai szobát, mintegy 300 ezer négyzetméteres beépítést terveznek. Megítélése szerint a szigetre szánt létesítményeket naponta közel 30 ezren keresik majd fel.

Schneller István főépítész a zárszó után elmondta: miután a sziget északi része magántulajdonba került, a városrendezés ilyen esetben csak a beépítés mértékével tudja befolyásolni a fejlesztőket.

A szavazás előtt – a közgyűlés szervezeti szabályzatát megszegve – civil szervezetek petíciót adtak át a főpolgármesternek. Ebben az előterjesztés elutasítását, a beépítés mértékének csökkentését, a várható környezeti károk mérséklését szorgalmazták.