Székesfehérvár, 2005. november 26., szombat (MTI) – Kormányhatározat született arról, hogy az Európa kulturális fővárosa címért meghirdetett pályázat úgynevezett második körös városainak egyes, a pályázatban megfogalmazott fejlesztési projektjei is bekerüljenek a Nemzeti Fejlesztési Tervbe. Ezt a Megyei Jogú Városok Szövetségének szombati, Székesfehérváron tartott közgyűlésén jelentette be Mesterházy Balázs, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium kabinetvezetője.

Mint mondta, a kormány döntése értelmében a pályázat második fordulójába jutott Budapest, Eger, Győr, Miskolc és Sopron lehetőséget kap rá, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv révén, európai uniós források igénybevételével megvalósítsa egyes, a regionális fejlesztési tervekkel összhangban levő projektjeit. A 22 megyei jogú várost tömörítő szövetség közgyűlésén a házigazda Székesfehérvár polgármestere azt hangsúlyozta, hogy az Európa kulturális fővárosa címért meghirdetett pályázat elindított egy kedvező folyamatot. Az pedig arra ösztönözte a megyei jogú városokat, hogy számba vegyék kulturális értékeiket és kidolgozzák azokat programokat, amelyek révén az eddiginél jobban tudják hasznosítani azokat – mondta Warvasovszky Tihamér.

Szavai szerint a megyei jogú városok közös felelőssége a kultúra valódi értékeinek megőrzése és bemutatása. A 2010-es programok megvalósításában a közös együttgondolkodás, cselekvés fontosságát hangsúlyozta az Európa kulturális fővárosa címet elnyert Pécs polgármestere, a MJVSZ elnöke. Toller László hangsúlyozta: olyan vertikális és horizontális programokat dolgoztak ki, amelyeket az ország településeivel közösen szándékoznak megvalósítani. Mint mondta, az Együtt címet viselő terv szerint a jövő esztendő a világörökség éve lesz, amikor arra kérik a partnereiket, hogy vegyék számba kulturális örökségüket, dolgozzák fel a helytörténetüket. Információja szerint 2007-ben a tudás és az oktatás évében az oktatás hagyományait, helyzetét, fejlesztésének irányait mutatnák be közösen. Az egészség és a környezet éve a települések csinosításának esztendeje lesz, amelynek egyik célja, hogy minden helységben legyen egy, a szelektív hulladékgyűjtés helyérül szolgáló “ufó-sziget”.
Az ünnep évében 2010-ben pedig rangos fesztivál keretében mutatkozik majd be Magyarország és Európa fővárosa. Pécs azt ajánlja, hogy erre a programra minden helység hívja meg európai partnertelepüléseit, és velük együtt, közösen ünnepeljen – mondta Toller László.