Mcemru, 2006. január 11.

Az InfoRádió értesülései szerint a Fadesa nevű spanyol ingatlanfejlesztő cég visszaadja a csepeli szigetcsúcson megvásárolt 80 hektáros ingatlan egy részét, hogy a tervezett fővárosi beruházások megvalósulhassanak. Erről a főpolgármester és a cég vezetésének mai megbeszélésén született szóbeli megállapodás.

Mégsem perli be várhatóan a csepeli szigetcsúcsot megvásárló Fadesa Groupot a főpolgármester, tudta meg az InfoRádió. Demszky Gábor ugyanis ma találkozott a spanyol ingatlanfejlesztő cég vezetőivel, akik vállalták, hogy 30 napon belül visszaadnak a négy megvásárolt telekből kettőt – az északra fekvő két legkisebbet -, így elhárul az a probléma, hogy a hídpillérek és a majdani park helye magánkézben maradjon.

Mint arról az InfoRádió korábban beszámolt, a 80 hektáros, rendkívül értékes területet tavaly év végén vette meg a Fadesa Group 11 milliárd forintért a csepeli önkormányzattól. A fővárosi közgyűlés decemberben óriási vita után – amelyben a Fidesz az SZDSZ álláspontját, a MIÉP és az MDF pedig a szocialistákét támogatta -, tulajdonképpen jóváhagyta az ügyletet. Demszky Gábor főpolgármester viszont már akkor kijelentette, hogy bírósági úton megtámadja az adás-vételi szerződést, mert nem tartja érvényesnek azt. Érvei szerint ugyanis az ingatlan egy részére városligetnyi parkot tervezett a főváros, valamint a területen lesz a majdani Galvani híd pillére is.

A Fadesa cserébe szabadon fejleszthet?

A megegyezés szerint a spanyol cég azokat az ingatlanokat adja vissza 30 napon belül, amelyeken a kérdéses beruházások fognak megvalósulni – majd egyszer a jövőben. A két nagyobb déli ingatlanon várhatóan több ezer lakást épít a befektető. A hetek óta folyó tárgyalásokról Böhm András, az SZDSZ fővárosi frakciójának vezetője az Indexnek elmondta, a Fadesa cserébe a tulajdonában maradt területen szabadon fejleszthet, ha a feleknek meg sikerül állapodniuk. A szigetcsúcs eladása körüli vita egyik kiváltó oka ugyanis az volt, hogy a csepeli önkormányzat úgy adta el a területet, hogy arra a főváros még nem fogadott el a beépítést lehetővé tevő szabályozási tervet, így a spanyol cég nem is kezdhetett építkezésbe.

Kupper András a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint szó sincs győzelemről. A politikus az Indexnek azt mondta: Demszky Gábor ismét meghajolt egy külföldi ingatlanbefektető előtt, ami egyértelmű vereség. Kupper szerint a főváros a legértékesebb telkeit veszíti el, egy olyan területet, amelyet eredetileg közparknak szántak, most viszont szinte teljesen beépítik azt.