2005. december 5., hétfõ 15:03
Sz.I.M.

A főváros pert indít Észak-Csepel eladása miatt, és semmisnek akarja nyilvánítani a XXI. kerület és a spanyol Fadesa cég 11 milliárdos szerződéseit. Csepel polgármestere pedig értetlenkedik.

Az Index elsõként számolt be több héttel ezelõtt arról, hogy a csepeli, szocialista többségű képviselőtestület pár órás ülésen értékesített Észak-Csepel keleti részén négy ingatlant a spanyol Fadesa cégnek. A vételár bruttó 11 milliárd forint volt, a vevő azonban azóta sem tisztázta, hogy pontosan mit is akar csinálni Budapest legnagyobb összefüggő ingatlanegyüttesével. Demszky Gábor főpolgármester korábban már levelet írt Tóth Mihály csepeli polgármesternek, amelyben tájékozódni akart az ügylet részleteiről. Tóth Mihály indulatos viszontválaszt küldött, majd megkötötte a szerződést a Fadesával.

A főváros visszavág

Most a főváros válaszolt a csepeli lépésre: a Főpolgármesteri Hivatalban többféle elképzelés – per, illetve elővásárlási jog gyakorlása – vetődött fel, hogy miként tudnák a város számára biztosítani a csepeli tartalékterületeket, ahová közparkot, illetve átvezető utakat tervezett Budapest vezetése. Az elővásárlási jog érvényesítésére azonban nincs a fővárosnak 11 milliárd forintja, ezért a főpolgármesteri kabinet hétfőn a per indítása mellett döntött.

A csepeli közpark- és útépítés jelentősége a főváros szerint az, hogy egyrészt pihenőterületet alakítanának ki, másrészt az, hogy a tervezett Galvani hidat legyen hol átvezetni a szigeten, összeköttetést teremtve Dél-Buda és Dél-Pest között. Áttételesen éppen a Galvani utcai híd megépítése drágulhat meg jelentősen azáltal, hogy magánkézbe kerül most a négy ingatlan, sőt a fővárost később kisajátításra is kötelezhetik az ügyben. A főváros ezt szeretné most elkerülni, és ezért indít precedens értékű pert a csepeli önkormányzat és a Fadesa cég között létrejött szerződés miatt, amelyet semmissé akar nyilváníttatni.

Két telek érdekli a fővárost

A fővárost egyébként a két legfontosabb cél (híd- és útépítés, illetve a közpark létesítése) szempontjából csak két telek érdekli, de jogilag csak akkor támadhatta meg az ügyletet, ha mind a négy ingatlanra vonatkozó szerződés miatt indít pert, tudtuk meg. Budapest vezetését az is aggasztja az Index információi szerint, hogy a Fadesa sajtóhírek szerint 10 ezer lakást tervezett a Csepelen most megszerzett ingatlanjaira. Ez a Fõpolgármesteri Hivatal szerint kivitelezhetetlen elképzelés, ennyit a terület nem bírna el.

Cégreklám a szerződésben

Az Index hozzájutott ahhoz az előterjesztéshez, illetve annak az előterjesztésnek a mellékletéhez, amely a csepeli ingatlaneladásról szól. Ebben szerepel az a dokumentum is, amelyet Tóth Mihály csepeli polgármester, Széles Gábor jegyző, valamint a Fadesa Hungária Zrt. képviselője írt alá. A szerződés meglepő – kissé reklámszerű – kitételeket tartalmaz. Eszerint például a Fadesa, “az óriás ingatlanfejlesztő cég sikerének oka, hogy teljes körű ingatlanszolgáltatást nyújt ügyfelei számára, amely magában foglalja a telkek kiválasztását, a tervek elkészítését, a kivitelezést, az értékesítést, valamint a garanciális szolgáltatásokat. (…) A Fadesa-nál több mint 100 professzionális várostervező, építész, belsőépítész, rajzol, műszaki ellenőr dolgozik, hogy eleget tegyenek minden ügyfél kívánságának.”

Az Index megkérdezte a csepeli önkormányzat véleményét is az ügyben. Tóth Mihály XXI. kerületi polgármester nem tudott arról, hogy olyan tartalmú szerződést írt volna alá, amelyben a Fadesa magát dicséri, viszont elmondta, hogy az önkormányzat honlapján hozzáférhető a szerződés teljes szövege. Az Index megpróbálta itt megtalálni ezt a dokumentumot, de csak egy rövid tájékoztatóra bukkantunk.

Csepel reagálása

Tóth Mihály szerint törvényes szerződést írtak alá a Fadesával, ezt a kerület jogászai és a közreműködő ügyvédi iroda szakvéleménye alapján. Tóth hozzátette: “nagyon kíváncsian várom, hogy a fővárosi önkormányzat néhány vezetője milyen mondvacsinált kapaszkodót talál a törvényes szerződés semmissé nyilvánítására”. A polgármester úgy véli, hogy ha a Fadesával kötött szerződés megvalósítását meggátolják, ezzel a kerület fejlődését akadályoznák. Tóth Mihály elmondta azt is, hogy november 21-én tárgyaltak a csepeli vezetõk a főváros illetékeseivel, főpolgármester-helyettesekkel is. Ekkor nem merült fel a főváros részéről, hogy jogi lépést terveznének, illetve olyan intézkedést tennének, mint amilyenekről most a főpolgámesteri kabinet határozott. Tóth szerint a főváros mindössze azt ígérte akkor, hogy az elővásárlási jogáról a decemberi közgyűlés után tájékoztatja a kerületet.