Építészfórum, 2006. január 24. – 15:21

Elkezdődött az egykori Úttörő Áruház épületének bontása, hogy a tervek szerint teljesen megújulva és részben átépítve szállodának és irodaháznak adjon helyet. A tulajdonos Pretium Ingatlan Kft. már december 17-én hozzákezdett a bontást előkészítõ munkákhoz – értesült a Népszava.

Az épület évek óta áll üresen Budapest egyik legforgalmasabb részén, időközben életveszélyesnek is nyilvánították, az átalakítás azonban sokáig váratott magára. A jelenlegi tulajdonos is csak most kezdhetett a munkához, mert, bár 2004. őszén megkérte a bontási engedélyt az építési hatóságként eljáró VI. kerületi önkormányzattól, csak két hónapja kapta meg az építési engedélyt az V. kerülettől. Miután a jelenlegi szabályozás tiltja, hogy üresen álljon egy foghíjtelek a belvárosban, a bontással meg kellett várni az építési engedélyt.

A tulajdonos tehát a jogerős bontási és építési engedélyek birtokában látott munkához, azonban egy dolgot szem előtt kell tartania. Az Úttörő Áruház Reáltanoda utca felőli része ugyanis műemléki jellegű, tehát nem bonthatják el, azt az épületszárnyat az eredeti állapotában kell rendbehozni, míg a ház többi része bontható. Az építési engedély az építtetőt vegyes rendeletetésű, szálloda és irodafunkciókat ötvöző épület kialakítására jogosítja fel.

A korábbi hírek szerint az 1880-ban épült, 2500 négyzetméteres, valaha impozáns Úttörő Áruház – melyet, mint emlékezetes 2004. őszén házfoglaló fiatalok vették birtokukba – helyén négycsillagos szálloda és irodaház épül 27 millió eurós befektetéssel.