Van Budapesten egy ötfős szupercsapat, akik évek óta közös képviselőkön, engedélyhalmokon, önkormányzatokon és bürokratikus labirintusokon harcolják magukat keresztül kizárólag azért, hogy állványokra kapaszkodva saját kezűleg felújíthassák a leglepusztultabb belvárosi tűzfalakat. A Neopaint elkötelezetten dolgozik azon, hogy a főváros minél szebb arcát mutassa nekünk és az ide érkezőknek.

A Dob utcai megújult tűzfal

A Dob utcai megújult tűzfal

 

Bár mindenkit zavarnak a frekventált környékeken szomorkodó, egyre romosabbá váló hatalmas házfalak, a felújításra a lakóknak és az önkormányzatoknak többnyire nincs pénze. A problémával általában foglalkozni sincs kedve senkinek – kivéve a Neopaintes srácokat, akik még a hivatalok által felállított falakat is ki tudták javítani: a 2011-ben indított TűzfalRehab nevű köztéri festészeti projektjük idén tavasszal több mint négy évnyi munka és néhány önerőből elkészített festés (Király utca, Nemzeti Színház) után végre úgy tűnik, hogy révbe ér.

Jankovits Barnabás, a projekt vezetője azt mondta, hogy idén őszig nyolc tűzfal megfestését tervezik, már csak a szükséges engedélyeknek kell beérkezniük. A legújabb, Klauzál téri (Dob utca – Csányi utca sarok) fal átadóját már megvolt, a projekt következő állomása pedig az egyik legzavaróbb belvárosi romos fal, a Printa Rumbach Sebestyén utcai házának felújítása lesz.

A SzeBu Facebook oldalán is hatalmas siker volt a tűzfal, majdnem 25 ezer emberhez jutott el, 1100-an lájkolták és 230-an megosztották meg. Sok ilyet még!