Bojár Iván András városarculati tanácsnok az alábbi sajtóközleményt adta ki a VI. kerületi önkormányzat által elfogadott csendrendelettel kapcsolatban:

Budapest by Night

A VI. kerület önkormányzata 2009. június 25-én elfogadta azt a rendeletet, mely szerint a kerületi üzleteknek – amelyek lakóházban vannak és este tíz után is nyitva szeretnének tartani – kötelesek beszerezni a lakók kétharmadának írásos hozzájárulását. Emellett minden, tíz utáni nyitva tartásra engedélyt kérő üzletnek be kell szereznie szakértői véleményt arról, hogy maximális hangerő mellett sem bocsátanak ki zavaró erősségű zajt. A boltok ugyan egész éjjel nyitva tarthatnak, a teraszoknak azonban már éjfélkor, az egyéb vendéglátó helyeknek pedig legkésőbb hajnali egykor be kell zárniuk.

Budapest turisztikai karakterének egyik legfontosabb pillére, hogy nemzetközi szinten Budapestet, mint színvonalas party-várost tartják számon, a mozgalmas éjszakai élet, illetve a sokszínű kulturális ajánlat hatalmas bevételeket és nem utolsó sorban megbecsülést hoz a város számára. Ily módon az egyes kerületek  vezetői által ellehetetleníteni tervezett kocsmák, éttermek, bárok és teraszok tiltásával, illetve a hasonló jellegű rendeletek megalkotásával a jövő évben közelgő önkormányzati választások során talán néhány szimpátia szavazatot nyerhetnek, a város  egészének azonban komoly károkat okoznak.  Elgondolkoztató, hogy azok az értékek, amelyeket turistaként szimpátiával, egy város élhetőségének fokmérőjeként értékelünk, ugyanazok az adottságok Budapesten hatósági korlátozással kénytelenek szembenézni.

Tudom, tudjuk, hogy az egész önkormányzati rendszer logikája úgy épül fel, hogy a szélsőséges, helyi, apró érdek mindig felülírja az általános, nagy, közös érdeket. Ennek elkerülése érdekében felkérem a kerületi polgármestereket, hogy a város nemzetközi versenyképességének megőrzése céljából tartózkodjanak a populista rendeletalkotástól.  Tartsák szem előtt a város lakosságának érdekeit, mindenekelőtt azt, hogy a sikeres, adóbevételeket termelő ágazatokat ne állítsák lehetetlen feltételek elé.

Budapest nagyváros, és mint bármelyik másik nagyváros Európában, az együttélés során hasonló nehézségekkel és konfrontációkkal kénytelen szembenézni. Hiszem  ugyanakkor, hogy azokat nem gorbacsovi tiltásokkal kell kezelni, hanem a probléma árnyaltságának megfelelően. Természetesen olyan módon, hogy a lakók szempontjai és a város gazdasági érdekei egy ilyen kompromisszumban együtt jelenjenek meg.

Bojár Iván András
Városarculati tanácsnok