Az új EU-országok nagyvárosai közül Budapesten a legjobb élni az egyik vezető londoni gazdaságelemző-ház friss összeállítása szerint. Más elemzések viszont azt jelzik, hogy fővárosunk a legdrágább hely az újonnan csatlakozó országok városainak listáján.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki elemző és előrejelző intézete által évente elkészített, 127 nagyvárost tartalmazó életminőségi lista öt nagy kategória – stabilitás, egészségügyi ellátás, oktatás, kultúra és környezet, valamint infrastruktúra – összesen negyven ismérve alapján százalékos indexet ad meg az adott város élhetőségére.

Minél alacsonyabb az index – vagyis a vizsgált tényezők minél kisebb hányadában mutatkoznak jelentős életminőség-rontó elemek –, annál jobb az élet egy-egy városban. Az EIU kritériumai alapján 20 százalékos index felett már „problémás” az adott település által kínált életminoség, az 50 százalék feletti mutató pedig „elviselhetetlen” körülményeket jelez.

Az üzleti utazóknak és kiküldötteknek összeállított globális lista Londonban közzétett idei kiadása szerint a világ legjobb életminoségű városa a kanadai Vancouver, mindössze 1 százalékos indexszel. Utána Melbourne, Bécs és Genf következik holtversenyben, egyaránt 2 százalékos mutatóval.

Az EIU szerint Kelet-Európa legélhetőbb városa Budapest, amely 14 százalékos életminőségi indexével az 57. helyre került. A magyar főváros megelőzi Milánót és Rómát is. Budapestet az új uniós térségben Prága követi, majd Pozsony (19 százalék, 62. hely).

Az EIU elemzése szerint ezeket a kelet-európai városokat a javuló közlekedési és távközlési infrastruktúra, a hozzáférhető javak, szolgáltatások és kikapcsolódási lehetőségek bővülő választéka „lassan a nyugati városok sorába emeli”.

Az összes térség közül Afrika és a Közel-Kelet kínálja a legrosszabb városi életminőséget 40 százalékos indexátlaggal, bár az átlagból a terrorfenyegetés ellenére, az általános magas fejlettségi szint révén kiemelkedik Izrael: Tel-Aviv 23 százalékos indexszel a 68. helyre került, egy hellyel Varsó után. A világlista utolsó helyén a Pápua Új-Guinea-i Port Moresby áll, 66 százalékos indexszel.

A világátlag egyébként nem túl jó, éppen 20 százalék feletti, vagyis meghaladja az EIU által már problémásnak jelzett indexet. Az átlagon belül a legjobb életminőséget Nyugat-Európa és Észak-Amerika kínálja, 5 százalékot kis mértékben meghaladó indexátlaggal; Kelet-Európa városainak átlagos mutatója ugyanakkor meghaladja a 25 százalékot, vagyis jócskán a problémás minőségi sávban van.

Budapest: a legdrágább új uniós város

Egy másik tanácsadó cég, a Mercer szerint Budapest a legdrágább város az új EU-tagállamokban. A külföldi munkavállalók megélhetési költségeit tükrözo Mercer-listán Budapesten évről-évre tovább drágul az élet az itt dolgozó külföldiek számára. A magyar főváros 2003-ban a 75. helyről a 37.-re, 2004-ben a 34. helyre lépett előre, idén pedig a 25. helyre került, megelőzve többek között Berlint, Brüsszelt és San Franciscót is. Budapest a kelet-közép-európai térségben is a legdrágább város lett.

A CB Richard Ellis (CBRE) nemzetközi ingatlantanácsadó cég legfrissebb rangsora is drágulást mutatott ki Budapesten: az irodabérleti díjak tekintetében Budapest feljebb kapaszkodott a listán: az 54. helyről a 36.-ra lépett elő. (Prága, Varsó és Bécs kiesett az 50 legdrágább irodahelyszín listájáról, most az 51., 52., valamint a 64. helyet foglalják, Pozsony és Bukarest az 57. és a 78. helyre csúszott le.

Az Economist magazin az 1980-as években indította útjára a nemzetközi valuták és egyben a gazdaságok vásárlóerejének összehasonlítására szolgáló Big Mac-index nevű mutatót. A Big Mac azért lehet alkalmas mutató, mivel azon kevés termékek egyike, amelyek a világ minden táján azonosak. A világon a legdrágább hamburgert Norvégiában lehet kapni, ahol 6,06 dollár a Big Mac ára. Ugyanaz a Big Mac Kínában 1,27 dollárba kerül, csupán ezért persze még nem éri meg elutazni a távol-keleti országba. Hazánkban tavaly 2,60 dollárért kaptunk egy Big Macet. A kelet-európai csatlakozó országok közül Magyarország a legdrágább a Big Mac-index szerint. Csehországban 2,30 dollár, a lengyeleknél pedig csak 1,96 dollár egy hamburger ára.