A Fidesz után a szocialisták is beszálltak a fővárosi ígéretlicitbe. A két nagy pártnak sok közös ajánlata van. Összköltségeit tekintve 817 milliárd forintos fejlesztés megvalósítását vállalják Új Budapest Programjuk keretében a szocialisták a 2007-2013-as időszakban. Molnár Gyula, az MSZP Budapesti Tanácsának elnöke szerint a beruházások forrása uniós támogatásokon keresztül érkezne Budapestre.
Megjegyezte, hogy a felelős fővárosi vezetésnek ehhez a következő hét-nyolc évben egy hasonló nagyságrendű összeget kellene mellérendelnie, és nyitottnak kell lennie magánpénzek befogadására is.
A szocialisták arra készülnek, hogy megfogalmazzák a “Budapest minimumot”, amelynek a lényege az, hogy lehessen a fővárosban közlekedni, Budapest biztonságos, tiszta és élhető, azaz rendezett legyen. Emellett a szocialisták azt vállalják, hogy a 2007-2013-as időszakban uniós fejlesztési pénzekből több, mint 800 milliárd forintot Budapesten költenek el.

A Fidesz is hasonlókat ígért

A fejlesztési program konkrét elemei közé sorolta egy közútfejlesztési csomag elkészítését, amelynek keretében megépülne az aquincumi, újpesti Duna-híd, az M0 északi hídja és az M0 déli hídja kibővülne. Fejlesztenék a Budapest környéki elővárosi vasutat, megépülne a ferihegyi reptéri gyorsvasút, megkezdődik az észak-dél irányú regionális gyorsvasút kiépítése, az 5-ös metró tervezése, az 1-es és a 3-as villamos vonalának meghosszabbítása.
Meghirdeti ez a kormány, 2010-ig kormányzati támogatással minden külső kerület csatornázottá válik – jelentette be Molnár Gyula. A vállalásokat folytatva kitért a Heim Pál Gyermekkórház tervezett rekonstrukciójára, az országos vérellátó modernizálására és a Honvéd kórház felújításának befejezését ígérte.
A szocialisták megvalósítanák a műemlék gyógyfürdők rekonstrukcióját, egy új, ötezer fős kongresszusi központ megépítését, nemzetközi hajókikötő létesítését, a vár és a Közraktár rekonstrukciójának megkezdését, a Millenáris Park pesti ikerpárjának megépítését magántőke bevonásával. Megkezdődne a gázgyár területének múzeumi negyeddé alakítása, valamint a Moszkva tér felújítása.

A Fidesz tervei

A Fidesz szintén ezen a héten hozta nyilvánosságra Budapest-tervét. Ebben egyebek közt négy új híd, két új és két meghosszabbított metróvonal, föld alá terelt autóforgalom szerepel.