A kínai kereskedelmi minisztérium uniós központjává válhat az Asia Center, az erről szóló tárgyalások jelenleg is tartanak. Várhatóan 2009-re elkészül a központ második üteme is, ezzel 200 ezer négyzetméter áll rendelkezésre a kínai, márkás termékeket gyártók számára a bemutatkozáshoz.

Nem titkoltan Budapestet szeretné uniós központjának a kínai kereskedelmi minisztérium, ennek égisze alatt tárgyal az Asia Center Kft. egy, a meglevõés a jövõben épülõ infrastruktúrájának hasznosításáról. A tárgyalások jelenleg is tartanak egy 200 ezer négyzetméteres kereskedelmi központ kialakításáról, egész pontosan az Asia Centerrõl és nem egy új létesítményrõl van szó.

Az Asia Center központ lesz

A jelenleg főként kiskereskedelmi központként működő komplexum a jövőben visszatérhet az eredeti a nagykereskedelem és a cégek bemutatkozása a jelenleginél jóval nagyobb hangsúlyt kaphat. Így a központban a számítások szerint 600-800 kínai – márkástermékeket gyártó – cég jelenhetne meg és mutathatná be termékeit.
Az Asia Center egyébként is nagykereskedelmi központnak indult, ám az épület átadásakor inkább a kiskereskedelmi tevékenység kezdett meghonosodni az ingatlanban. A tárgyalások tényét Sóos Eszter, az Asia Center Kft. kommunikációs és üzletfejlesztési igazgatója is megerõsítette, ugyanakkor leszögezte, az ügyben titoktartási kötelezettsége van, így részleteket nem árulhat el.

Nem titkos

Az eddig napvilágra került információk szerint a kínai kereskedelmi minisztérium kerülne helyzetbe az Asia Centerben, ugyanakkor Sóos Eszter hangsúlyozta nem az épület eladásáról, hanem esetleges bérbeadásról van szó. A beruházással kapcsolatban a napokban Huszty András, a kínai kereskedelmi kapcsolatokért felelős kormánymegbízott is megszólalt, mint mondta, ilyen csak egy lesz Európában. Tavalyelőtt Dubaiban nyitott egy hasonló központot, amely (kínai szemszögbõl nézve) a közép-keleti kereskedelmi kapcsolatokat hivatott erősíteni. Sóos Eszter a Napi Gazdaságnak elmondta: az Asia Center soha nem titkolta, hogy a kereskedelmi központ címért folytat tárgyalásokat, ám a globális kínai kereskedelmi központtá válásról szóló hírek túlságosan korán kerültek napvilágra, hiszen a következő tárgyalás idopontja még nem ismert.