Sz.I.M. 2006. január 16., hétfő 11:13

Egyelőre nem fordul a közigazgatási hivatalhoz a főváros, tovább egyeztetnek a zsidónegyed ügyében Erzsébetvárossal. Közben eladtak egy kastélyt.

A főpolgármesteri kabinet ülésén hétfőn ismét tárgyaltak a pesti zsidónegyedről, pontosabban arról a VII. kerületi szabályozási tervről, amelynek lényege az, hogy az eddigi háromemeletes, 4-4,5 félméteres belmagasságú épületek helyébe nyolcemeletes, 2,5 méteres belmagasságú lakóházakat emelnének. A főváros szerint nekik nemcsak véleményezési, hanem vétójoguk is van az üggyel kapcsolatban, merthogy világörökségi területre rávezető védőzónáról van szó, noha ez a régió nem tartozik a szorosan vett Világörökség kategóriájába. A kerület szerint viszont a főváros csak véleményt nyilváníthat, és az sem érdekli túlzottan őket.

A főváros úgy véli, a jelenleg a területen élő lakosság megkétszereződése, ami az új házak felépítése után várható, közlekedési problémákat okozhat, és nemcsak a forgalom nőhet meg a környéken, hanem a parkolóhelyek száma sem lesz elég, mondta az Indexnek Nyáry Krisztián a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztályának tanácsadója.

A közigazgatási hivatalhoz is fordulhatnak

A főváros éppen ezért a közigazgatási hivatalhoz is kész fordulni, ha nem sikerül egyetértésre jutni a kerülettel. Nyáry szerint a főpolgármester, illetve a főváros vezetői a kerület első emberével szeretnének tárgyalni az ügyben. Nyáry hozzátette: a mostani beépítésnél az úgynevezett szintterületi mutatókban kell elsősorban megegyezniük, vagyis az épületek emeletszámát, illetve belmagasságát kell egyeztetniük az illetékeseknek.

Nyáry szerint a mostani szabályozási terv nem a műemléképületekről szól, hanem az új építésű, illetve az átépítendő, de nem védett házakról. A műemlékvédelem alatt álló épületekről a szakhatóságokkal kell a VII. kerületnek megállapodnia. Előzőleg egyébként a budapesti és a közép-magyarországi tervtanács is elutasította az erzsébetvárosi önkormányzat szabályozási elképzeléseit. Nyáry Krisztián beszámolt arról, hogy a főváros támogatja a kispesti városrehabilitációs akciótervet, de nem teljesen abban a formában, ahogyan a XIX. kerületi önkormányzat elképzeli. A főváros ugyanis csak öt akcióterületet jelölne ki, nem nyolcat. Így megújulhatna a Wekerle-telep, az Üllői út kispesti szakasza, az Ady Endre út, a kerület igazgatási központja és a kispesti piac környéke is.

Eladják a Jankovich-kastélyt

A főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén mindemellett döntöttek arról, hogy eladásra javasolják a szőlősgyöröki Jankovich-kastélyt. Itt korábban egy fővárosi nevelőintézet működött. A leromlott állapotban lévő épületet egy pénzügyi befektetõi csoport vásárolná meg – ha a Fővárosi Közgyűlés is jóváhagyja az ügyletet – 260 millió forintért. Szintén döntöttek arról, hogy a Madarász utcai és a Heim Pál gyermekkórházak összevonása miatt 35 embert bocsátanak el a két közintézménybõl, illetve a László kórház átszervezése nyomán 67-tel csökkentik a létszámot. Megszűnik a Gervai Mihály Posta- és Bankforgalmi Szakközépiskola is, az intézmény a Varga István közgazdasági szakközépiskolába fog beolvadni. A Gervai épületetét a katolikus egyház kapja vissza. Budapesten ezen kívül egy postaforgalmi szakközépiskola marad, ami a csökkenő tanulói létszám miatt elegendőnek tűnik a főváros vezetői szerint.