Nagy László, Zsolt Melinda

A régi pesti zsidónegyed szavakban mindenkinek fontos, csak éppen másfél éve nem történik semmi, mondja a városrész műemléki megőrzéséért létrejött ÓVÁS! Egyesület. Megunták a dolgot, és levelet írtak az UNESCO Világörökségi Bizottságának, ugyan, nem tájékozódna-e a helyszínen, hogyan is óvjuk mi itt a világörökséget. Bécsben egyszer már sikerrel járt egy ilyen civil akció.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002-ben kiterjesztette a “Budapest, a Duna jobb és bal partja és a Budai Várnegyed” címen 1987-ben elfogadott világörökségi minősítést az Andrássy útra és épületeire, valamint a milleniumi földalatti vasútra. A világörökségi környezet egységének biztosítása érdekében védő-rávezető zónát
jelölt ki a terület körül. Ennek a zónának része a VII. kerületi, régi pesti zsidónegyedeként ismert terület.

Bécset az UNESCO győzte meg. Bécs városának fejlődését nagyban meghatározza a modern és a klasszikus épületek összhangja. Több modern felhőkarcoló épült az utóbbi években, remek összhangban a belvárosra jellemző klasszicista palotákkal, polgári bérházakkal. De az innovatív szemléletű várostervezés ellenére sem minden beruházó tudta megvalósítani egekbe törő felhőkarcoló-terveit.

A város egyik kulcsfontosságú kerülete, a Wien-Mitte Bécs közlekedési csomópontja, ahol a vasút, a metró és a reptéri járatok találkoznak, mégpedig kifejezetten rendezetlenül. A területre az infrastrukturális fejlesztések mellett három 87 méteres és egy negyedik, 97 méter magas toronyházat tervezett a beruházó, amit a városvezetés engedélyezett is.

A bécsi városkép védelmében a lakosság lépett fel, és demokratikus ország lévén meg is hallgattattak. Bár a városvezetés és a befektetők megkötötték a szerződést, az UNESCO fellépése meggyőzőnek bizonyult. A szervezet kilátásba helyezte, hogy a tornyok felépítésével Bécs belvárosa elveszítheti a neki ítélt “világörökség része” címet.

Az indoklás szerint a felhőkarcolók zavarják azt a városképet, amit Canaletto olasz festő látott és megfestett 1760-ban a magasabban fekvő Belvedere-ről. A kitüntető “világörökség része” cím alapját pedig pont ez a látvány adta. Alkudozás kezdődött, a felek megpróbáltak olyan megoldást találni, hogy a kerület lakói se szégyenkezzenek, és a befektető is megtalálja számításait.

A vitából az UNESCO került ki győztesen. A befektető tornyot épített, de csak egyet és csupán 60 méter magasat. A belváros meg maradt a világörökség része. A negyed jellegének megőrzése érdekében létrejött ÓVÁS! Egyesület szerint “az 1999 és 2001-ben készített helyi szabályozási tervek végrehajtása következtében a városrészt a teljes átalakulás, jellegének elvesztése, értékeinek megsemmisülése fenyegeti.”
Az egyesület két éves akciózás és vitatkozás után meglepő lépésre szánta el magát. Tavaly decemberben levelet írt az UNESCO Világörökség Központjának.

“Felkérjük az UNESCO Világörökség Bizottságát, hogy sürgősen tájékozódjon a terület sorsáról, és vesse latba tekintélyét annak érdekében, hogy a jelenleg érvényben lévőés most készülő, még el nem fogadott rossz szabályozási tervek helyett a világörökségi területhez kapcsolódó városrész megőrzését és megújulását célzó tervek születhessenek.”

Kibogozhatatlan történet

Az Erzsébetvárosi önkormányzat a helyi szabályozási tervek alapján 1999-től ezen a területen harminc-negyven épületet értékesített. A döntésekről nem sokat tudni. Annyi biztos, az önkormányzat évek óta nem pályázaton értékesíti a tulajdonában lévő bérházakat.

“A spekulánsok kizárása érdekében a testület rendeletet hozott, mely szerint a képviselőtestület minősített többséggel eltérhet a versenyeztetéstől és közvetlenül értékesíthet. Fontos dolog egyébként, hogy vagyoni kérdésekben a politikai pártok között összhang van, tehát egyhangú szavazásokkal mennek át a határozatok” – magyarázta Hunvald György polgármester az eljárást még 2004. novemberében az Indexnek.

A műemlékvédelem hosszú ideig nem volt szempont. A befektetők pedig érvényes szerződéseik, bontási meg építési engedélyeik birtokában időközben nekiestek a negyednek, építészetileg értékes épületeket bontottak el, és a környezetbe egyáltalán nem illő épületeket emeltek.

Végül az ÓVÁS 2004-ben beadvánnyal fordult a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz, és kérte a terület műemléki védettségének kimondását, valamint a védetté nyilvánítás lefolytatásának biztosítására azonnali hatályú ideiglenes területi védettség elrendelését.
A KÖH 2004. június 15-én el is rendelte az ideiglenes területi védettséget, majd a kulturális miniszter 2004. végén rendeletben műemléki jelentőségű területté nyilvánította a negyedet, 2005. áprilisában pedig 51 épületet vont egyedi védelem alá. A Hivatal és a Minisztérium jogértelmezése szerint a védettség a már megszerzett jogokra – jogerős bontási, építési engedély – nem terjed ki – foglalja össze az eseményeket levelében a civil szervezet.

De ettől még lehetne olyan megoldást találni, hogy a befektetők az új helyzetben is megtalálják a számítsaikat.

Hosszas, eredménytelen egyeztetések

Hiller István kulturális miniszterségének utolsó heteiben, 2004. novemberében egyeztetések folytak az ügyben a kerületi önkormányzat , a főváros, a Mazsihisz és az ÓVÁS részvételével. Ezen értesüléseink szerint felmerült, hogy állami hitelgaranciavállalásokkal, kedvezményes hitelekkel, az adótörvények módosításával lehetne elosegíteni a műemléki rekonstrukciót. De az ötletekből nem lett semmi.

“Semmilyen állami pénz nem érkezett – mondta kérdésünkre Hunvald György. – A KÖH és a kerület lobbizott ugyan az adótörvények módosításáért, de lesöpörték a javaslatot.”

A VII. kerület új szabályozási tervet készíttetett és fogadott el a saját világörökségi területére vonatkozóan. A Tervtanács – az új terv erényeinek elismerése mellett – többek között azt javasolta, hogy az illetékes önkormányzatok a történelmi zsidónegyedet egységként kezelő rehabilitációs program alapján készítsenek szabályozási tervet. A VII. kerület pedig őrizzen meg többet a városrész karakterét
meghatározó nem védett épületekből.

Hiller István utódja, Bozóki András minisztersége első napjaiban az Index kérdésére azt mondta, fontosnak tartja a pesti zsidónegyed rehabilitációját. Szerettük volna megkérdezni tole, konkrétan mit tett az ügyben, milyen eredményre vezettek az egyeztetések, de csak egy levélkére méltatott bennünket sajtósán keresztül, pedig mi még az ÓVÁS levelét is elküldtük neki.

“A kulturális miniszter fontosnak tartja belső Erzsébetváros épített és szellemi örökségének megőrzését, ezért eddig is figyelemmel kísérte a régi zsidónegyed ügyét. Bozóki András az ügyben a párbeszéd híve, és – közvetítő szerepet vállalva – valamennyi érintettel már korábban egyezetést kezdeményezett, amely egyeztetések tovább folytatódnak.”

Nem könnyű elveszíteni, de valami megmozdulhat

Pedig neki is van dolga az ügyben. A világörökségi cím az államra ró kötelezettségeket. A címet persze nem olyan könnyű elveszíteni, mondja Marinov Péter, az ÓVÁS szóvivője, de az UNESCO megjelenése talán elindíthat valamit. Az ÓVÁS-nak, ha mérleget vonnak, két év alatt összesen két házat sikerült megmentenie, megfeledkezve arról, hogy ők figyeltek fel arra a paragrafusra, ami alapján a KÖH végül cselekedett.

Az ÓVÁS! levelével kapcsolatban az Index megkereste az UNESCO Világörökség Központját. Kérdésünkre elmondták, hogy a levél kézhezvételét követően a szervezet megkeresi az illetékes magyar hatóságokat, ami várhatóan a minisztérium lesz. Az ő véleményüket is szeretnék megismerni a zsidónegyed rehabilitációjáról. Ennek fényében megteszik a szükséges lépéseket. Az UNESCO válaszára várhatóan egy-két hetet kell majd várni.