Illegális vadplakátok – az IRM nem lépett előre, sőt

Hétvégén a Szeretem Budapestet Mozgalom egyik aktivistája plakátragasztót látott a VII. kerület István utcájában, miközben illegális helyekre ragasztotta fel többféle – Kossuth Lajos utcai – ingatlanos cég plakátjait.

A fiatalember belegyezett abba, hogy együtt megvárják a rendőrséget, s kifejtette: mivel csak szabálysértés történt, a rendőrök elengedik, hiszen nem foglakoznak ilyen kis jelentőségű ügyekkel. Szerinte ezáltal az aktivista is megnyugszik, hiszen nincs értelme intézkedni, tenni a városért, ebben a városban lehet ragasztani, s az Ő ingatlanforgalmazó cége ellen még soha nem indult eljárás és soha nem is büntették meg.

A rendőrök kiérkeztek, a fiatalembert felelősségre is vonták, s elkérték a megbízó ingatlanos cég adatait.

A helyszínen készített fényképeken látszik, hogy a fiatalember több száz, különböző ingatlanokat hirdető plakátot akart kiragasztani, melyek darabjáért elmondása szerint 10 Ft-ot kap. Rendőri kérdésre elmondta, hogy az igazoltatásig már több száz darabot helyezett ki a Thököly és a Dózsa György úton

Sajnos abban igaza van a vadplakátolónak, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tétlensége miatt nem lehet fellépni a csak telefonszámot tartalmazó hirdetések ellen, így a költöztetők és az ingatlanforgalmazó cégek nyugodt szívvel ragasztatják Budapestet. Az IRM levele szerint nem terveznek törvénymódosítást, a Szabálysértési Törvény generális átalakítása is várat magára.

Számos esetben történt már levélváltás az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és a Szeretem Budapestet Mozgalom között, de több nem történt, érdemi előrelépés nem történik, pedig a Szeretem Budapestet Mozgalommal kapcsolatban álló szabálysértési hatóságok előadói is megerősítik, nem lehet fellépni a tulajdon elleni szabálysértések esetében. Idézve az egyik előadó e-mailjét: “… Az tény, hogy a tulajdon elleni szabálysértéseknél nem tudunk nagy hatékonysággal eljárni, mert nincs nyomozati hatáskörünk, de ez megint az átgondolatlan törvényalkotás és nem a mi hibánk.” Arra a kérdésünkre, hogy addig mit tegyen Budapest, mit tegyenek a hatóságok, míg nem tudnak eljárni az illegális tevékenységek ellen – mély hallgatás a válasz a minisztérium részéről.

Az IRM jelenlegi gyakorlatán sajnos már nincs mit csodálkozunk, számos esetben kérdeztünk rá konkrét ügyekben, hogy mit tegyenek a szabálysértési hatóságok, érdemi választ nem kaptunk. Több csatornán – nem csak a Szeretem Budapestet Mozgalom, hanem más szervezetek is – jutattunk el részükre törvénymódosító javaslatokat, de azokat vagy visszadobták vagy megsemmisítették. Évek óta várat magára az új BTK, de említhetnénk az illegális színesfém kereskedelem visszaszorítására szolgáló törvényt vagy éppen a Szabálysértési törvényt, mely a szakértők szerint is ezer sebből vérzik, de a Minisztérium szerint a jelenlegi szabályok életszerűek és működőképesek. Mi nem így gondoljuk.