Érdekes kiállítás tekinthető meg a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában, a Budavári Palota E épületében,  2011. május 8-ig. A kiállításon válogatás látható a Fővárosi Képtár gyűjteményéből, a képekből kiindulva igyekszik a Múzeum bemutatni a veduták, azaz városképek változásait.

Budapest híresen szép fekvésű város, a folyó mely részben elválaszt, ugyanakkor össze is fűz. Buda hegyein szép kilátó helyekre találva gyönyörködhetünk az elénk táruló látványban, Pestről viszont Buda sziluettje megragadó. A folyó városon belüli kanyarulatai lehetővé teszik Pest és Buda együttes ábrázolását. De hogy is alakult ez ki?

A rakpart

Bruck Lajos: Piac a pesti Dunaparton

Bár az első hitelesnek elismert veduta Mátyás király korában született, ezután mégsem vált tömegessé ez az ábrázolási mód és például Pest és Buda látképe kizárólag csak háttérelemeként jelentkezett a festményeken. A XVIII. század végére Pest az ország kereskedelmi, Buda pedig közigazgatási központja lett. Az 1800-as évek elején tűnnek el mindkét városban a középkori elemek, elindul a látványos fejlődés.  A magasabb nézőpontból készült művek vizsgálgatása közben tanúi lehetünk a lipótvárosi plébániatemplom, a Nemzeti Múzeum felépülésének, vagy a Városháza átépítésének, s a később készülteken felfedezhetjük a Lipót- és ferencvárosi malmok kéményeit is.

A XIX. századtól a művészek a városon belüli “tájakra” lelnek: a budai Dunapartra, a Pest melletti északi síkságra, és a ferencvárosi Dunapartra. A Rózsadombról mindkét város jól belátható, arányaik, egymáshoz való viszonyuk kiválóan érvényesül. A Várhegyről Pest részletei, a Gellérthegyről a Várhegy déli része és a pesti Dunasor látványa lenyűgöző.

Györök L. Albrecht: Hunyadi János út

Györök L. Albrecht: Hunyadi János út

Fide Buda látképe a Gellérthegyi Csillagdával

Fide Buda látképe a Gellérthegyi Csillagdával

Bernáth Aurél: Téli tájkép

Bernáth Aurél: Téli tájkép

A tárlat ugyan nem túl bőséges, és általában a fotózás megjelenésével és elterjedésével szokás el is temetni a műfajt, de a XX. században mintha újra felfedezték volna maguknak a művészek. Érdemes megnézni a kiállítást!

Tervezzük egyúttal, hogy összegyűjtjük azokat a kortárs alkotásokat (festmény, szobor, stb.), amelyek Budapesttel foglalkoznak. Hamarosan!