Indul a Házak Szépe 2010

Először hirdetnek szépségversenyt a – falfikáktól letakarított – budapesti épületeknek

Budapest, 2010. október 26. – A budapesti belváros házai számára indít szépségversenyt a Szeretem Budapestet Mozgalom (SzeBu). A verseny során az utóbbi időszakban falfirkáktól megszabadított emblematikus épületekre lehet szavazni a mozgalom internetes oldalán. Az első három helyezett ház a dicsőségen túl ingyenes falfirka-mentességet élvezhet további egy évig.

Első alkalommal hirdetnek házszépségversenyt a fővárosban. A Házak Szépe 2010 nevű verseny keretében Budapest öt belvárosi kerületében keresik a legszebb, falfirkáktól megtisztított lakóépületet. A Szeretem Budapestet Mozgalom (SzeBu) által meghirdetett versenyen olyan házak vesznek részt, amelyeket az utóbbi években tisztítottak meg a korábban a belváros számos épületét elcsúfító falfirkáktól, graffitiktól. A versenyre nevezett házakra bárki szavazhat, aki szereti azt a házat, ahol lakik, van kedvenc belvárosi háza vagy örül neki, hogy megtisztult az az épület, ami mellett nap, mint nap elmegy.

A szavazók a www.szeretembudapest.hu honlapon (a versenyzők menüpont alatt) adhatják le 2010. november 30-ig voksukat azokra az épületekre, amelyeket az ajánlott versenyzők közül a legszebbnek találnak. A SzeBu akciójának nem titkolt célja, hogy minél több budapesti figyelmét felhívja a falfirka-mentes fővárosi épületek szépségére, lakókörnyezetünk tisztántartásának fontosságára.

A SzeBu 2004 óta dolgozik a főváros szépségének megőrzésén, tisztábbá és élhetővé tételén. Három éve nagyszabású városarculat-építésbe kezdtek, kidolgoztak egy átfogó programot, aminek eredményeként eltűnt a belváros képét korábban jelentősen elcsúfító illegális plakátok és falfirkák zöme. A mozgalom tevékenységének és a Fővárossal történő együttműködésének köszönhetően 2010 szeptemberéig mintegy 101 ezer négyzetméternyi falfirkát távolítottak el több mint 2.500 házról, épületről, hídról és aluljárókból a 360 millió forintos fővárosi program keretében. Az utóbbi három évben végrehajtott programnak köszönhetően gyakorlatilag a teljes belváros megszabadult a falfirkáktól. Bojár Iván András, SzeBu elnök szerint a mozgalom megtette az első lépést annak érdekében, hogy Budapest egységes városképet mutasson. A házak falait rongáló kezek ugyan még nem nyugszanak, ezért szerinte a megtisztított felületek folyamatos karbantartást, további tisztítást igényelnek – a tulajdonosok aktív részvétele mellett.

A Szeretem Budapestet Mozgalomról

A SzeBu egy civil szervezet, független minden hivataltól, párttól, szervezettől. Egyetlen célja: összegyűjteni és egyesíteni a budapestiek tettvágyát, erejét, lelkesedését. Azokét a budapestiekét, akik egy XXI. századi, élhető, rendezett, nyüzsgő és izgalmas várost akarnak, amelyik az ország, sőt a régió fő városa.

A SzeBu alakuló gyűlését 2004. szeptember 21-én tartotta. Az alapítók konkrét terveket vázoltak a fejlesztési elképzelésekről, a Duna környezetének hasznosításáról, a belváros nagy terekkel és parkokkal szabdalt összefüggő térségéről, a rakpartok és a folyó összekapcsolásáról. A város kulturális, szórakoztató és szabadidő jellegének felerősítéséről.

A SzeBu meggyőződése, hogy a város fejlesztése nemcsak a budapestiek érdeke. Sőt, Budapest sikere nélkül Magyarország sikerét is elképzelhetetlennek tartja. Budapest megújult imázsa alapja, motorja és meghatározója lesz Magyarország modern képének kialakításában.

A Szeretem Budapestet Mozgalom számos közterülethez, közterületi anomáliák felszámolásához kapcsolódó tevékenységet folytat: részt vesz a fővárosi falfirka- és vadplakát-mentesítési programban, mentesítési akciókat szervez (szakcégek, társasházak, celebek bevonásával az elmúlt években több alkalommal is szerveztek takarítási akciókat). A hajléktalanság megszüntetése és jobb életkörülmények kialakítása érdekében számos ajánlást tettek.

Városfejlesztési és városépítészeti témakörben is sokat tevékenykedik a SzeBu. Ebben az évben egyik elsődleges prioritásuk, hogy Budapesttel kapcsolatos városfejlesztési elképzeléseiket a nyilvánosság elé tárják, főként a Dunához kapcsolódó és kötődő területekre vonatkozóan. 2007-ben beléptek a Podmaniczky Páholyba, amely mindazon civil szervezetek akaratát és törekvéseit fogja össze és szembesíti a nyilvánossággal, mindazok akcióit támogatja s szervezi, amelyek tenni akarnak Budapestért. 2005-ben kiíróként, és a Budapesti Építész Kamara társkiíróként “Szeresd Budapestet” címmel építészeknek, építészhallgatóknak a Dunára fűzött építészeti pályázatot írt ki, 2004-ben pedig az Építészet Hónapja 2004 záróeseményeként megrendezték „A Dunánál” című konferenciát, ahol a nagyberuházások képviselői ismertették és egyeztették elképzeléseiket.

A Mozgalom több éve jelentet meg cikkeket az Octogon architecture&design magazinban az európai waterfront fejlesztésekről, és számos konferencián vett részt ebben a témakörben. Kulturális tevékenységük részeként pedig több kiállítást szerveztek és nyitottak meg az utóbbi években.

 

További információ:
Bojár Iván András

ivan.bojar@octogon.hu

Szebu Facebook Twitter iWiw